Hormonální antikoncepce

Dobrý den, Je mi 18 let a chtěla bych začít užívat antikoncepci. Jenže mám z toho strach. Babička tenhle rok prodělala rakovinu prsou a do toho měla plicní embolii. Takže se obávám, že antikoncepce by zvýšila riziko, že by se u mě tyto potíže mohli objevit taky. Jinak jsem nekuřačka, podle BMI mám podvahu a krevní tlak mám občas nízký. Je dobrý nápad začít používat antikoncepci? Jsou u mě vysoká rizika vedlejších účinku? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Je dobře, že to berete takto zodpovědně. Jistá rizika při užívání antikoncepce samozřejmě jsou. Je vhodné se ještě zeptat u maminky, zda neměla nějakou komplikaci ve smyslu trombózy, infarktu, či mozkové příhody. V tomto případě je vhodné se před nasazením antikoncepce nechat vyšetřit na tzv. trombofilie. Toto vyšetření sice již není hrazeno zdravotní pojišťovnou, ale nestojí mnoho a u lidí, kteří mají tzv. pozitivní rodinou anamnezu , se rozhodně vyplatí. Jinak hormonální antikoncepce není jedinou možnou ochrany. Již nějakou dobu máme k dispozici ( a doposud výborné zkušenosti) s nitroděložní tělískem Jaydess, určeného právě pro ženy Vašeho věku.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: