Hormonální antikoncepce

Dobrý den, je mi 21 let. V 16 jsem poprvé začala nerozvážně brát hormonální antikoncepci. Vysadila jsem ji v 19 letech z důvodu vysokého krevního tlaku, častých bolestí hlavy, změn nálad, zhoršení kvality vlasů nehtů a neprosté nechuti k sexu. Ze začátku mi začaly silně padat vlasy, ale po několika týdnech se vše vrátilo k normálu, cítila jsem se mnohem lépe, zhubla několik kilo, chuť k sexu se už ale nevrátila. Pár měsíců po vysazení se mi začal narušovat cyklus, někdy až na 2 měsíce a dělat cysty, které způsobovaly časté bolesti břicha (pravděpodobně byly důvodem nepravidelnosti menstruace), které většinou samy zanikly, jen jednou jsem absolvovalo 10 dní injekce (myslím, že vitamínu B) které pak zabraly. Gynekoložka mi doporučila, vrátit se k HA zpět, z důvodu že není zdravé mít takhle nepravidelně cyklus a cysty. Dala mi návrh, že můžu podstoupit laparoskopii kvůli možnosti endometriózy, jelikož jsem měla bolesti občas i když na UZ cysty vidět nebyly. Zvolila jsem raději, že se vrátím zpět k HA jelikož jsem se laparoskopie bála. Je to zhruba rok co ji opět beru, opět jsem přibrala několik kilo, zhoršila se mi kvalita vlasů nehtů, mám často špatnou náladu až deprese a frigidita přešla spíš v to, že mám k sexu až odpor. Vzhledem k tomu, že mám 5 let stálého přítele, je to trochu nepříjemné. Jsem z toho už nešťastná a chci opět přestat HA brát, ale mám strach z vrácení cyst a nepravidelnosti. Zajímalo by mě, jestli je jiná možnost léčby cyst a nepravidelnosti než HA (moje lékařka mi jinou nenabídla). Názor mé lékařky je, že je HA pro tělo vhodná a zdravá, já mám bohužel názor opačný. Případně co byste mi poradili dělat? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Je pravda že antikoncepce zabraňuje tvorbě cyst, pokud vám nevyhovovala je rozumné ji vysadit a dále postupovat podle toho jak bude cyklus vypadat. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x