Hormonální antikoncepce

Dobrý den,je mi 19 let a chtěla bych poradit ohledně HA. Začala jsem ji brát v 15 letech. Dva roky jsem brala Chloe a pak rok Pramino. Jenže jsem se tak různě dočetla jak je HA nebezpečná a dostala jsem strach a tak jsem se rozhodla ji vysadit,ale to se mi zhoršila pleť,s přítelem jsme málo spolu spali a menstruaci jsem neměla půl roku a můj obličej vypadal jako bych měla neštovice. Takže po 7miměsíční pauze jsem se ji rozhodla zase nasadit. Teď po té pauze už je to 3 měsíce co beru zase Chloe a začala mě bolet lýtka. Mám strach,že to s tím nějak souvisí s tou HA a bojím se co vše se může z HA stát. Začala jsem pročítat různé diskuze a příběhy žen jaké je HA svinstvo a běhá mi z toho mráz po zádech a přemýšlím zase o vysazení a to definitivním. Byla asi chyba se k ní vracet. Jenže se bojím jestli to tělu nějak neškodí to střídání s nasazením a vysazením. Beru ji teprve 3 měsíce po půlroční pauze a chci ji zase vysadit a nevím jestli neudělám zase hloupost. Prosím co si o tom myslíte,vůbec si nevím rady 

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antikoncepce určitě není žádné svinstvo. Kromě toho, že chrání ženy před nechtěným otěhotněním, má také řadu dalších pozitivních účinků, jak jste mimo jiné poznala sama na své pleti nebo pravidelném menstruačním cyklu. Protože jste o antikoncepci pročítala mnohé články, musíte určitě vědět, že snižuje např. i riziko vzniku rakoviny vaječníků a dalších onemocnění. Bohužel existují také nemocné ženy, např. s vrozeným sklonem ke zvýšené krevní srázlivosti. Pro takové ženy pak hormonální antikoncepce není vhodná, protože její užívání může ve spojitosti s vrozenou vadou krevní srážlivosti zvýšit riziko vzniku trombozy nebo embolie. Zdravou ženu však antikoncepce neohrozí. Mimochodem, těhotenství je z hlediska vzniku trombozy rizikovější stav než užívání hormonální antikoncepce. Uvědomte si také, že s antikoncepcí můžete být určitě víc psychicky v pohodě, než bez antikoncepce, kdy se po každém styku budete obávat nechtěného otěhotnění. To, zda budete antikoncepci chtít užívat dál nebo ne, už pak závisí jen na Vašem rozhodnutí, střídání užívání a neužívání však určitě vhodné není. Bolest lýtek vždy nemusí znamenat závažné onemocnění, abyste však mohla být zcela klidná, zajděte za svým praktikem.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: