Hormonalni antikoncepce a mozkova mrtvice a embolie v rodine

Dobrý den, mám dvě děti 5 a 2 roky, než jsem otěhotněla užívala jsem 8 let HAK. Měla jsem problémy s migrénami, které po vysazení antikoncepce ustaly, navštěvovala jsem i neurologa. Po porodu druhého dítěte jsem asi po půl roce užívala rok antikoncepci pro kojící ženy a poté tři měsíce Lindynette, ale zapomínala jsem pilulky, tak jsem ted užívala tři měsíce Evru. Moje bolesti hlavy se vrátily, většinou to začne tak 2 dny před dobráním a trvá to i 4 dny. Moje matka prodělala srdeční mrtvici a plicní embolii a její strýc mozkovou mrtvici a vzhledem k tomu, že tato choroba nyní postihla i jiného člena z druhé strany rodiny začínám mít obavy, jestli je pro mé zdraví dobré vůbec antikoncepci užívat a pokud ano, tak tedy jakou. S pozdravem. Tereza

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zkuste nitroděložní antikoncepci, Mirenu. Má minimum kontraindikací a nežádoucích účinků. Rovněž odpadne problém se zapomínáním.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: