Hormonální antikoncepce a nebezpeční trombózy a embolie

Dobrý den, je mi 19 let a od června 2012 beru svojí vůbec první hormonální antikoncepci (konkrétně je to Vreya). Jsem s ní spokojená, líbí se mi její spolehlivost ohledně nechtěného otěhotnění a také, jak se mi po ní zlepšil menstruační cyklus, který jsem předtím měla hodně nepravidelný. V poslední době se ale dočítám o riziku žilní trombózy a plicní embolie při užívání HA. Už mě před HA také hodně známých varovalo, že je v tomhle směru nebezpečná. Od té doby mám velký strach a to takový, že už jsem uvažovala, že HA raději vysadím. Zároveň se ale bojím, aby se mi nevrátily problémy s nepravidelnou menstruací. Chtěla bych se zeptat, jaké je riziko, že mě může trombóza nebo hlavně embolie potkat, když nekouřím, nemám ani nadváhu, diabetik nejsem a rodiče trombóza nebo embolie nikdy nepotkala. V rodině z tátovy strany se také trombóza ani embolie neobjevila, z matčiny strany ale ano, jednou - její bratr, tedy můj strýc, dostal trombózu ale vyléčil se. Prý to měl, protože byl silný kuřák. Otec má křečové žíly, já zatím ne. Nevím, jestli to s tím může souviset ale matka je diabetik a léčí se s anginou pectoris, její otec prodělal mrtvici. Navíc se léčím s úzkostně-depresivní poruchou, která mi ten strach tím pádem ještě ztěžuje. Někdy mívám dušnost, špatně se mi dýchá, bolí a píchá mě na hrudi a záda a ačkoliv mě rodina a známý ujišťují, že je to z psychiky, já se už bojím, jestli nemám embolii. Krevní testy kvůli srážlivosti krve mi gynekoložka nedělala. To mě také trápí, protože ačkoliv poruchu srážlivosti krve v rodině nemám, bojím se, abych jí já náhodou neměla. Můžu se zeptat, jsou moje obavy oprávněné? Jaká je šance, že trpím poruchou srážlivosti krve, když v rodině se tato nemoc neobjevuje? Mám HA raději vysadit a nebo zbytečně panikařím a můžu brát HA dále? Prosím o radu, předem moc děkuju!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ničeho bych se nebála, že dostanete trombózu je menší riziko, než že Vás zítra srazí auto:) řečeno s nadsázkou. Pokud nekouříte a nemáte zátěž v rodině, nebála bych se.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: