Hormonální antikoncepce vs. štítná žláza

Dobrý den. V roce 2009 jsem se zúčastnila studie, jejíž cílem bylo zjistit, zda užívání perorální či jiné hormonální antikoncepce může mít vliv na výskyt onemocnění štítné žlázy. Nevzpomínám si, který ústav tu studii přesně prováděl, pouze si pamatuji, že ji vedl doc. Sládek - tehdejší vedoucí endokrinologického ústavu. Měli jsme jako účastníci (336 pacientek), možnost seznámit se s výsledky studie. Mám poznamenán pouze závěr: Celkově lze konstatovat, že naše předběžné výsledky svědčí pro významný vliv antikoncepce na častější výskyt autoimunitních tyreopatií (autoimunitní zánět a hypotyreóza, která vzniká na jeho podkladě). Nevíte jak se výzkum v této oblasti od r. 2009 posunul? Prokázal se tento vliv experimentálně či byl vyvrácen? Nevíte, za jak dlouho by se po prokázání nepříznivého účinku HA a ne onemocnění štítné žlázy, dostala medicínská opatření do praxe? Mám dospívající dceru a nevím zda-li není vhodné, jí od antikoncepce preventivně odradit. Děkuji za každou odbornou informaci případně odkazy za možné zdroje informací, moc by mi to pomohlo! S přáním pěkného dne!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel výsledek této studie mi není znám. Musela byste se obrátit přímo na jeho autora. Není mi ale ani známo, že by měla HAK skutečně vliv na vývoj AIT.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: