Hormonální nerovnováha

Vážený pane doktore, obracím se na Vás jako na poslední pomoc. Budu mít několik dotazů a předem se tedy omlouvám za rozšířený dotaz. Od února 2015 jsem se léčila euthyroxem na hypof-ci štítné žlázy. TSH bylo jen mírně snížené a euthyrox mi už po měsíci braní nedělal dobře, lékařka však řekla, že to musím vydržet a dospělo to do stadia hubnutí, průjmů a rozhozené psychiky. Brala jsem jej měsíce a zhubla skoro 5 kg, při mé váze 51 kg je to dost. Šla jsem k lékařce nové, která podle krevních hodnot řekla,ž e vše je v pořádku (TSH 3, FT4 15,6) , orgán jako takový taky - bez zánětu, změn, uzlů...a nemusím lék brát. Vypadá to, že jsem jím byla předávkovaná, když má štítná žláza funguje v pořádku. Potom chtěla po mě vysadit hormonální antikoncepci a následně krevní testy. Bohužel po vysazení nastaly hrozné věci, prakticky se vystupňovaly potíže, které jsem měla již po euthyroxu. Jako bych to nebyla já. Návaly horka do hlavy, pocení, brnění a chvění rukou, tlak a bolest hlavy, ranní úzkost. Tak kolem poledne se to zlepší. Nejdřív jsem si myslela, že je to nějaká ta panická porucha, ale jezdím normálně do práce, dokonce je mi tam líp, chodím ven, jezdím na kole. Bohužl teď nevím, co s tím dál. Zda se vrátit k hormonální antikoncepci-přiznám se, že k jakýmkoli práškům po této zkušenosti nemám důvěru, nebo čekat, až se s tím tělo nějak se vším popere samo. Lékařka mi nabízela antidepresiva, ale nikdo mi nedokáže říci, zda mi pomohou, když je to na základě rozhozených hormonů. Nyní jsem měla první MS po vysazení HA a týden před se mi dělalo hrozně špatně - mdloby, nepravidelný tep, návaly, po MS se to zmírnilo, ale přetrvává to. Před euthyroxem jsem v životě s antikoncepcí neměla žádný problém. Dokonce se mi objevila druhý den po skončení MS tekutina u prsu, ale jen ráno, večer zase nic. Proto se přikládám k té hormonální bouři. Co byste prosím poradil? Nemáte s tím prosím zkušenost u svých pacientek? Pomohou kapky Gynex nebo se léčit jinak či čekat? Budu moc vděčná za jakoukoli odpověď.

Odpověď odborníka:

Myslím že spíše než hormonální nerovnováha se bude jednat a psychickou záležitost,příznaky jaké popisujete po vysazení antikoncepce skutečně nebývají myslím že nejlepší cesta je nasazení malé dávky antidepresiv než se stav upraví. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: