Hormony a cyklus

dobrý den, mám menstruaci celkem často v poslední době. a z krve mi vyšel zvýšený kortizol a prolaktin..tenhle měsíc jsem dostala menstruaci po 16 dni od poslendi MS..muže se jednat o anovulační cyklus zpusobeny zvysenou hladinou prolaktinu? MS jsem mivala normalne co 21 dni ted v posledni dobe se mi takhle zkratila. nekdy je to co 18, nekdy co 20 a tedka 16 den..:-( na dalši kontrolu k endokrinologovi jdu až za mesic s vysledky krve..myslite že to všechno muže byt zpusobeno nadorkem hypofyzy? hodnoty jsem mela okolo 700 v osum rano asi hodinku a pul po probuzeni, 3 den ms. Taky mám už dva roky po porodu a sem tam jak si ještě zmačknu baradavku mám tečku jakoby pozutatek mleka či mleziva a dva tydny nekdy tyden pred ms me kazdy mesic pobolivaji a otikaji prsa.ostatni hormony z hormonalniho profilu byly v poradku. az jak rikam na ten prolaktin a kortizol kde byla haldina mirne zvysena..Děkuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pro zvýšenou produkci kortizolu i prolaktinu je typické spíše vynechávání menstruačního cyklu, nežli jeho zkrácení. Navíc jsou to hormony stresové a jejich mírně zvýšené hodnoty jsou poměrně běžné. Pokud bychom chtěli vyloučit nadprodukci kortizolu, musela byste mít podrobnější vyšetření, včetně sberů moči a odběr na hladinu prolaktinu bych zopakovala - ideální je ho nabírat ráno min. 2 hodiny po probuzení, eliminovat ranní stres, je nutná absence pohlavního styku a stimulace bradavek noc před odběrem. Pokud byly normální i hladiny hormonů štítné žlázy, problém bych viděla spíše v lokální tkáňové hormonální nerovnováze v oblasti vaječníků a dělohy jako takové a pomoct by mohlo nasazení hormonální antikoncepce. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: