Hormony štítné žlázy a protilátky

Dobrý den, před rokem jsem měla vysoké hodnoty TSH okolo 22, hormony v normě. Protilátky odebrány nebyly.Hodnota TSH mi "vyskočila" během stresového období, během měsíce se vrátila do normy. Byla jsem i na sonu ŠŽ, kde mi zjistili více malinkatých cystiček. Po celou dobu jsem bez léčby. Nyní obtíže nepociťuji. Dnes mi na interní prevenci odebraly hormony i protilátky - hormony zcela v normě, protilátky vysoké (TSH 3.512, fT4 11.6, anti-TG 109, anti-TPO >1300). ŠŽ palpačně nezvětšena. Myslíte, že se musím výsledků obávát? Je to něco vážného? Bojím se i kvůli budoucnosti, až budu chtít miminko. Prosím poraďte. Předem děkuji za odpověd. P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takto vysoké protilátky proti štítné žláze vypovídají o diagnóze tzv. autoimunitní tyreoiditidy. Jedná se o poruchu imunitního systému, který napádá vlastní štítnou žlázu, což vede k poruše její funkce. Zatím máte hormonální hladiny hraniční, nicméně vzhledem k výši protilátek, minulé přítomnosti cystiček ve žláze a plánovanému těhotenství bych doporučila zvážit nasazení alespoň malé dávky substituce hormony štítné žlázy, což by mohlo tento proces zmírnit. Nejedná se o nijak závažné onemocnění, je to ale ve většině případů diagnóza doživotní. S ohledem na těhotenství je důležité zejména nechat si skontrolovat hladiny hormonů štítné žlázy a zajistit jejich dostatečné hladiny ještě PŘED početím miminka, jelikož jsou pro jeho vývoj již od začátku velice důležité. V průběhu těhotenství se dávka substitučních hormonů spravidla mírně navyšuje a doporučuje se také substituce jodu (je obsažen i ve většině těhotenských vitamínů), a to nejen v těhotenství, ale i v době plného kojení. V léčbě je obecně důležité pravidelné sledování hormonálních hladin, upravování substitučních dávek hormonů a pravidelné kontroly ultrazvuku štítné žlázy (měl by se udělat i teď, aby se vědělo, jak se chovají cystičky, které jste tam měla v minulosti). Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: