Horské slunce

Dobrý den, může krátkodobé vystavení horskému slunci (příkon 75W, čtyři trubice 15W) bez ochranných brýlí nějak poškodit oči (rozvoj očního melanomu, šedý zákal,...)? Nejdříve jsem mu byl na několik vteřin vystaven, když jsem ho nastavoval - nedíval jsem se do něj přímo, ale z boku a jakoby trochu ze zadu, ze vzdálenosti cca 15 cm. Podruhé když jsem ho za chvíli kontroloval, tak jsem nahlédl do místnosti - zde jsem do něj také nekoukal přímo a vzdálenost už byla vyšší(metry). Celkově doba vystavení mohla být maximálně do 10 vteřin. Ptám se i proto, že mám dlouhodobě oslabenou imunitu a rozvoj jistých onemocnění by u mě mohl být pravděpodobnější. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při takto krátké expozici Vám nic nehrozí. Reálnějším rizikem, než která jste uvedl, je rozvinutí zánětu spojivek, popřípadě rohovky. Oboje se projeví silnou bolestí zhruba po 12 hodinách od působení záření. V takovém případě by bylo nutné vyhledat oftalmologa. Šedý zákal je možný při dlouhodobé expozici tomuto záření, ale ve Vašem věku a při délce expozice a ještě z boku, ho je možné zcela vyloučit jako následek.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: