Hpv

Dobrý deň, v novembri 2015 sa mi objavili kondylomy, tak isto aj partnerovi s ktorým sme spolu 1rok. Vo februári 2016 mi vyšli výsledky, že mám rizikové typy hpv, ale cytológiu mám čistú. Beriem hak, užívam ho každý večer, ale jeden deň som zabudla a užila som až ráno následne druhý deň mi prišla menštruácia, ktorá mala prísť až o 2týždne. Mám na Vás prosbu s viacerími otázkami 1.ako postupovať v prípade hpv? Ja aj partner užívame indonal, máme sa zaočkovať? Alebo pri infekcií to už nemá zmyseľ? 2. Kedže som čítala viac článkov, mám prestať užívať antikoncepciu(beriem od 16tich rokov, mám 23)? 3. Krvácanie som mohla mať aj kvôli hpv? 4. Menštruáciu väčšinou zvyknem mať tmavo hnedú až čiernu a také kúsky, môžu to byť zrazeniny a je takáto menštruácia v poriadku? 5. Výtok mávam biely hrudkovitý bez ďalších príznakov, je to v poriadku alebo ako postupovať? Ďakujem veľmi pekne

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máme zde dva problémy.Jedním z nich je výskyt papilomavirů (HPV)a to toho kmene, který způsobuje kondylomata (genitální bradavice), které jsou pohlavně přenosné.Bohužel už se na ně nedá očkovat,protože virus je v organismu přítomen. Škoda, mohla jste využít očkování na papilomaviry (proti rakovině čípku) a to Silgardem, který je mj. určen i pro tento typ papilomavirů.Léčba je buď konzervativní, například se používá Podophilin nebo Aldara, které se na kondylomata nanáší, případně je nutná chirurgická léčba-a to pro oba partnery.Buhužel se někdy toto onemocnění vrací.Bude-li se vracet častěji, je možné zkusit vyšetření na imunologii a dohodnout se např.na léčbě isoprinosinem nebo jiném preparátem určeným pro tento typ infekce. Co se týká antikoncepce, tu užívat při tomto onemocnění můžete, to není problém.Zdá se ale, že tento typ HAK Vám možná nesedí, protože by měla držet cyklus, záleží na typu antikoncepce. To je důvod krvácení případně i hnědění, které popisujete. Důvodem ale může být i infekce, protože při kondylomatech bývá často přítomna další infekce, např. chlamydiová nebo U plazmatická a ta takové problémy dělá. Je třeba zajít ke svému gynekologovi a nechat si udělat běžnou kultivaci, a případně i tu, která je určena pro chlamydie nebo Uplazmata, jak jsem uvedl.Tím se také ukáže, zda bílý hrudkovitý výtok je kvasinková nebo plísňová infekce nebo zda jde o vaginózu způsobenou změnami množství lactobacila v pochvě.Pokud budete ještě něco potřebovat, můžete se na mne obrátit. MUDr.Luděk Fiala

odb. as. MUDr. Luděk Fiala MBA
odb. as. MUDr. Luděk Fiala MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví, sexuologie
Pracoviště: Sexuologický ústav VFN v Praze a 1. LF UK

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: