Hpv 16

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: 1)jestli přežije vir HPV typ 16 na kůži, kam se dostane z děl. čípku (např. na ruce) a jestli ano, tak jak dlouho? 2)Pokud se nález ASCUS při pozitivitě na HPV 16 po 6 měsících změnil na úplně normální – žádné změny na čípku, znamená to snad, že už vir v těle není, tzn. že nemůžu nakazit partnera? Děkuji za odpověď. Tina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, HPV viry jsou relativně odolné a stabilní. Mohou infikovat také kůži při mikrotraumatech kůže, infekce zde pak může přetrvávat měsíce. Negativní cytologický nález po předchozím ASC-US nálezu ještě nemusí značit HPV negativitu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: