Hpv

Dobrý den, dnes jsem byla na návštěvě u svého gynekologa a ten mi oznámil, že mám v sobě virus hpv. Můj manžel měl po dobu 5 let milenku, tvrdí, že spával pouze se mnou a s ní. Zajímá mě jakým způsobem se ke mně tento virus dostal ( manželova milenka byla před tímto vztahem poměrně promiskuitní, po delší době tohoto vztahu spolu ti dva spávali běz kondomu). Ještě před rokem a půl jsem na gynekologické prohlídce byla v pořádku. Znamená to, že v průběhu posledního roku a půl souložil můj partner nebo jeho milenka s někým dalším, a tak se ke mě tento virus dostal? Manžel se s milenkou rozešel a snažíme se dát náš vztah do pořádku. Poraďte mi, prosím, jestli je třeba podstoupit nějaká další vyšetření jak na mé tak na jeho straně. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důležité jsou pro vás pravidelné gynekologické kontroly s odběrem cytologie a s kolposkopickou kontrolou. Váš manžel nemusí podstupovat žádné vyšetření. Ve většině případů je organismus žen i mužů schopen HPV infekci pomocí imunitních dějů zlikvidovat. Doba, za kterou se organismus s infekcí vypořádá, se udává 7-24 měsíců, někdy déle. Normální gynekologický i cytologický nález je možné mít i v případě HPV infekce. HPV testace nepatří mezi běžná vyšetření. Pokud jste ovšem před rokem a půl byla HPV testována s negativním výsledkem, je logické, že jste infekci získala nově.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x