Hpv

Dobrý den. Před půl rokem mi byla z cytologie zjištěna nákaza HPV virem. Dnes, na další prohlídce, mi byla opět provedena cytologie a navíc preventivní biopsie děložního čípku. Na výsledky teprve čekám. Chtěla bych se zeptat, jaký význam by pro mě mělo očkování, dá se jím tato virová nákaza vyléčit? Kondylomata nemám a nikdy jsem neměla. Četla jsem, že u většiny žen se organismus po čase s virem sám vypořádá, budu tedy potom opět "zdravá", nebo vir v organismu už zůstane a já budu přenašečkou? Také by mě zajímalo, zda a případně jak se dá zjistit, jestli je můj partner přenašečem HPV viru? Jakou léčbu by partner při pozitivním nálezu musel podstoupit? Předem moc děkuji za odpověď. Iveta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkováním se nedá nákaza vyléčit, očkování Vás může chránit jen před případnou budoucí infekcí. Jak jste se dočetla, skutečně v naprosté většině případů dochází ke spontánní eliminaci HPV virů z organismu, chce to jen čas. U partnera není třeba testování provádět, určitě pak ne, pokud nemá žádné obtíže. Pouhá pozitivita by nebyla důvodem k léčbě. Léčit je potřeba jen projevy onemocnění, tedy např. zmiňovaná kondylomata.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: