Hpv

Dobrý den, chci se zeptat. Měla jsem HPV na děložním čípku-dysplazie II. stupně, poté konizace, poté stěry na HPV negativní, tudíž byla doporučena vakcinace. Jsem tedy přeočkovaná. Co mě ale zajímá je, zda znamená, když mám HPV infekci na čípku, zda jí mám automaticky i v krku, jelikož jsem si přečetla mnoho článků o souvislosti rakoviny krku a HPV. A další dotaz, zda mě i v tomto věku 26 let vakcína alespoň z části ochrání před rakovinou v krku. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste měla genitální infekci HPV, nemusíte mít infekci i v krku. Dle studií opravdu očkování může být prevencí vzniku nádorů v oblasti krku,na kterých by se podílela infekce HPV. I vakcinace ve věku 26 let je účinná a má stejné preventivní účinky jak na vznik rakoviny děložního čípku i krku.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: