Hpv a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. V květnu 2007 mi byla nalezena přítomnost HPV viru - údajně toho vysoce rizikového +++. V listopadu provedena cytologie - negativní, i když jsem si všimla, že materiál k prozkoumání byl suboptimální, ale lékař se s tím spokojil. Pak jsem otěhotněla a v červnu mi v rámci prevence v těhotenství byla dělána cytologie, opět negativní. Nyní po šestinedělí mě čeká zase cytologie a moc se bojím výsledku. Vir jsem pravděpodobně dostala ale již před 5lety, protože od té doby mám stálého partnera a od něj jej určitě nemám. Chtěla jsem se zeptat na názor, zda je možné, že jsem se viru zbavila těhotenstvím či porodem? Je možné, že i když přetrvával pět let, tak se v cytologii nikdy nic neobjevilo? Lékař mi nebyl schopen říci, jaký typ viru mám, pouze "vysoce rizikový"...to se opravdu nedá zjistit? Pouze poukazoval opakovaně na očkování....Moc se bojím, co vlastně mám či nemám....děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. HPV infekce je nerozšířenější pohlavně přenosnou infekcí, pokud je tedy člověk sexuálně aktivní, je pravděpodobné, že se s touto infekcí setká. Některé z virů vyvolávají genitální bradavice, jiné zase změny buněk, z nichž se může vyvinout karcinom děložního čípku. Většina žen, které se infikují HPV, se však této infekce během 6-24 měsíců zbaví bez jakýchkoliv komplikací - není to tedy ani těhotenstvím ani porodem, ale přirozenou imunitou. Jedná se o ženy ve věku do 30 let, u nichž není ani doporučeno screeningové vyšetření HPV - právě z toho důvodu, že je v této skupině významné množství pozitivit. Jaký konkrétně typ viru máte, to Vám Váš lékař opravdu říci nemůže - vzhledem k tomu, že se toto běžně nevyšetřuje, a navíc to není ani pro Vás ani pro něj nijak podstatné (nízké a vysoké riziko je postačující). Obavu mít nemusíte, obzvlášť ve Vašem věku je pravděpodobné, že si imunitní systém s virem dobře poradí. Doporučuji Vám nicméně chodit pravidelně na kontroly, minimálně 1x za rok.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: