Hpv infekce

Dobrý den pane doktore, Je mi 24 a před půl rokem mi byl poprvé zjištěn hpv naléz na děložním čípku (LG leze způsobena hg kmeny). Uvažuji nad očkováním, myslíte si,že má v takovém případě význam? Je možné mít pohlavní styk s kondomem, nebo se kvůli očkování nedoporučuje pro případný přenos jiného typu hpv od mého partnera? A jaký je rozdíl mezi novou vakcínou gardasil 9 a dvěma staršími jako je silgard a čerpání,případně kterou z nich by jste doporučil. předem děkuji za zodpovězení dotazů

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Očkování je jistě prospěšná věc, ale ve Vašem případě je třeba vědět, že k infekci již dávno došlo, nynější změny jsou její pozdní projevy a tudíž vás očkování nezbaví ani změn ani jejich možného progresu. Jiná situace by byla, kdyby se čípek sanoval konizací do zdravé tkáně, tedy kdyby se dané změny odstranily. Pak by jako ochrana před opětovnou infekcí mělo očkování smysl, statisticky by snížilo riziko rakoviny o 50%. Diskutabilní je odběr HPV po takovém zákroku, já osobně jej klientkám doporučuji.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: