Hpv virus

Dobrý den paní doktorko, tento týden mi má paní gynekoložka při preventivní kontrole oznámila, že mi ve vagíně objevila bradavičky, které okamžitě vypálila. Řekla mi, že se jedná o projev HPV viru a jediná možná ochrana je očkování. Nicméně je mi už 36 let a navíc před očkováním bych dala přednost nějakým jiným preventivním krokům. Chtěla jsem se zeptat a poprosit vás o radu, zda mohu nějak předejít dalším projevům tohoto viru a zda se mám více obávat rakoviny děložního čípku. Navíc když u mě našli i gen HLA B7. Neměla bych chodit na častější prevenci? Předem vám velice děkuji za odpověď a hlavně za váš čas. Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel se nijak moc neubráníte, musí bojovat Vaše imunita. Můžou se opět objevit,ale také už nemusí. Tyto viry,které obvykle způsobují bradavice, jsou nízcerizikové a rakovinu v drtivé většině případů nezpůsobují. Očkování je sice možnost,ale jistě ne 100%, již jste infikována virem. Očkování je účinné u žen,co ještě neměly styk.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: