Hpv virus

Vážený pade doktore, v letošním únoru jsem byla přijatá k šetrné LETZ pro opakovaný nález L-SIL, HPV HR+, dle punch biopsie CIN I, p 16 pozitivní i ve vyšších vrstvách. V roce 2011 jsem byla očkována Cervarixem. Ke své gynekoložce chodím na pravidelné kontroly a cytologii, avšak mi pokaždé cytologie vyjde špatně. Chtěla jsem se Vás zeptat, jaké je riziko rakoviny děložního čípku? Je mi 20 let a HPV virus mám zaručeně od svého přítele, který měl větší počet sexuálních partnerek. Je možnost zhoršení, když spolu budeme i nadále provozovat nechráněný pohlavní styk? Předem Vám mockrát děkuji za odpověď. Hezký zbytek dne, Kamila K.

Odpověď odborníka:

V současné době bylo v literatuře u lidí popsáno 120 typů HPV, z nichž se 40 vyskytuje v genitoanální oblasti. HPV se přenáší zejména pohlavním stykem, dále je možný přenos z rukou či úst na pohlavní orgány, za porodu z matky na dítě. Abyste dostali HPV infekci, nemusíte být sexuálně promiskuitní. Můžete žít v přísné monogamii páru, kdy si váš partner donese HPV infekci z předchozího vztahu. Promořenost populace lidským papilomavirem ve věku od 16 do 18 let je kolem 80 %, ,takže styk můžete normálně provozovat. příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: