Hpv virus

Dobrý den.Dozvěděl jsem se od své bývalé přítelkyně,že u ní našli přítomnost viru hpv.Byl jsem její první přítel.Spolu už nejsme skoro rok a se svojí novou přítelkyní,planujeme rodinu asi tak po roce znamosti.Chci si zajít na testy abych měl jistotu.Chtěl bych se prosím zeptet o možnosti početí dítěte,po případě že by byl u mě též nalezen virus hpv.A v případě nakažení,jak se oba zachovat.Přítelkyně pravidelně navštěvuje svého lékaře.Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, HPV infekce je velice častá sexuálně přenosná infekce, setká se s ní za život většina populace. Rozlišujeme HPV nízkého a vysokého rizika, tedy HPV zapřičiňující vznik genitálních bradavic a HPV související se vznikem rakoviny. Pomocí imunitních mechanismů organismus umí s infekcí bojovat. Doba, za jakou se tělo s infekcí vypořádá, je různá, udává se v rozpětí cca 7-24 měsíců. Přítomnost infekce neznamená automaticky rozvoj onemocnění. Problémem může být až dlouhodobě přetrvávající infekce. Pokud nemáte žádné obtíže, nevidím testování HPV jako nutnost. O početí dítěte se samozřejmě můžete pokoušet. Pokud i přítelkyně pravidelně chodí na preventivní gynekologické prohlídky, nemusí se strachovat, a v případě normálního gynekologického nálezu samozřejmě může otěhotnět.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: