Hpv virus

Dobrý den, před 6.lety jsem se nakazila do přítele, nyní manžela, HPV virem, který mi způsobil kondylomata. Byla jsem je 2x odstranit. Manžel podstoupil částečnou obřízku, díky které se jich také zbavil. Od té doby jsme je ani jeden neměli. Jsme si věrni. Před rokem mi poprvé vyšly cytologické stěry s lehkými změnami, mezitím jsem otěhotněla a porodila císařským řezem kvůli preeklampsii ve 32.týdnu. Koncem září jsem byla na cytologických stěrech zas a dneska na kontrole mi bylo řečeno, že mám těžké změny předrakovinového typu, dělali mi biopsii a také testy na HPV vir. Chtěla jsem se zeptat, zda tento test na HPV vir bude pozitivní, když jsem měla před 6.lety kondylomata a nyní ty těžké změny na děložním čípku. Může tento vir mít v sobě stále i můj manžel, který je bez jakýchkoliv příznaků? Při sexu se teď chráníme kondomem, protože kojím a antikoncepci teď neužívám, ale předtím jsme ho provozovali bez kondomu. Můžu tento vir opět přenést na manžela, popř. on na mě, pokud ho v sobě stále má? Musí podstoupit nějaké testy na tento virus a jak se to případně léčí, abychom si tento vir stále nepředávali a mě se pak třeba ten čípek po podstoupené konizaci zase nezhoršil? Chtěli bychom za 2-3 roky ještě další miminko. Moc děkuji za zodpovězení mých dotazů a přeji pěkný večer.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, HPV viry jsou různých typů. Skupina tzv. nízce rizikových (LR) způsobuje výskyt kondylomat, ty další, tzv. vysoce rizikové (HR) stojí u vzniku předrakovinových změn a rakoviny. Je nejspíše pravděpodobné, že při těžké předrakovinové lézi test na HPV vyjde pozitivně, ne však pro výskyt kondylomat před lety. Manžel může být nositelem HPV viru, aniž by se u něj musely vyvinout nějaké potíže či příznaky onemocnění. Pakliže žádné potíže skutečně nemá, nemusí chodit na žádné testování či vyšetření. Pouhá přítomnost viru nemá žádnou léčbu. Imunitní systém v naprosté většině případů dokáže infekci časem zničit. Kondom má smysl používat 4-6 měsíců po případně provedené konizaci čípku, následně však u věrného páru opodstatnění nemá.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: