Hpv virus

Dobrý den, mám nález ve stěru z čípku HPV pozitivní HR genotyp. Od lékaře mi bylo sděleno, že se to nedá nijak léčit, ale že to může být nebezpečné z důvodu možného vzniku rakoviny děložního čípku. Myslíte si, že by mne to mělo znepokojovat nebo že to může časem vymizet samo?popřípadě co by jste mi poradil, abych se toho zbavila?Předem děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Záleží na tom, jaký je to genotyp . dva genotypy (16 a 18) jsou nejčastější a způsobují asi 70 % případů karcinomu děložního hrdla.Ve našem případě by bylo potřena určit o který genotyp se jedná. nemusejí to vát zrovna tyto dna. Promořenost populace lidským papilomavirem ve věku od 16 do 18 let je kolem 80 %. Prokázání přítomnosti HPV infekce ještě nemusí nic znamenat. Při dobrém imunitním systému jedince bývá virus po určité době zničen. Taktéž může v organismu HPV přetrvávat, aniž by vedl k patologickým změnám. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: