Hraniční hypertrofie lk v 15 letech

dobrý den. Můj 15tiletý syn byl na kardio vyšetření, vše v pořádku, jen hraniční hypertrofie volné stěny LK. Pan doktor použil číslo 9, nevím přesně,ale nějak v souvislosti s tou hypertrofií...Kontrola za dva roky. Na netu čtu samé děsivé informace, že je to příčinou časté úmrtnosti. Prosím o vysvětlení pojmu a hlavně rizik a vyhlídek do budoucna. Čeho se můžeme obávat? Může třeba dostat v mladém věku infarkt?? Neměl by brát nějaké léky?Moc se o syna bojím...Jedná se o závažný problém do budoucna?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nyní se můžete uklidnit. Jedná se pouze o hraniční hodnotu. To znamená, že je to na hranici zvětšené stěny. Je potřeba to pouze kontrolovat, až čas ukáže. Většinou se nejedná o nic vážného, protože hypertrofie levé komory, má tloušťku stěny např 15 mm, to zatím nemá. Hlavně klid, není nutné se ničeho obávat, pokud je vše ostatní v pohodě.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: