Hraniční šíře mozkových komor

  • Dotaz od: Miroslav S.
  • Publikováno: 25.1.2015
  • uLékaře.cz

Hezký den, chtěl bych se prosím zeptat na výsledek mého vyšetření. Navštívil jsem neurologa s tím, že mne bolí krční páteř a mívám z toho bolesti hlavy a někdy i migrény s aurou. Byl jsem vyšetřen se závěrem, že mám polyneuropatii v horních i dolních končetinách, zřejmě od krční páteře. Následně bylo provedeno EMG, kde byl hraniční nález v obou n.peroneus terminálně. Dále provedeno RTG páteře, kde nález nápřímená krční lordosa s blokovým postavením dolní krční páteře v úseku C5-C7, dále počínající spondyloza a spondylarthroza krční páteře, bez jiných změn skeletu včetně strukturálních. Na CT byla zjištěna hraniční šíře komorového systému a prostornější cerebellomedulární cistrena, jinak v pořádku. Nemám závratě, ruce a nohy dobře citlivé. Bolesti hlavy a migrény po cvičení a užívání tinktury z kopretiny řimbaby zmizely. Až na bolesti páteře jsem zdráv. Aktivně cvičím aikido. Chtěl bych se tedy zeptat hlavně na ten nález na CT, dost mě to znepokojilo. Lékař mi řekl, že to nic není, že se to bude dále sledovat. Hrozí mi něco?? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, nález na CT je, jak vám řekl váš neurolog ještě v normě, nemusíte se ničeho obávat, nic vám nehrozí. Bolesti krční páteře, zvláště pokud máte blokové postavení dle RTG se mohou šířit do hlavy a provokovat bolesti i podobné migréně. Spíše mi není jasný nález polyneuropatie. Polyneuropatie je postižení periferních nervů končetin mající různé příčiny, ale určitě nesouvisí s postižením mozku nebo míchy. Tvrdíte, že nemáte žádné poruchy citlivosti ani brnění na rukou a nohou, EMG je hraniční nález na nohou a přesto máte diagnozu polyneuropatie rukou i nohou? Může se jednat o hraniční nález vlivem nastavení přístroje, nebo vyšetření prováděl začínající elektromyografista a ve skutečnosti je vše v pořádku. Nebo se jedná o počínající postižení periferních nervů. Zvážila bych kontrolní EMG s odstupem, jestli bude stejné, v normě nebo jiné. Možná i zvažte pro jistotu provedení krevních testů k vyloučení nejčastějších příčin polyneuropatií u mladých lidí jako je nedostatek vitamínu B12 a porucha štítné žlázy. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: