Hrdlo

Dobrý deň, mám 24 rokov. Keď som mala 9 rokov odstránili mi krčné mandle. Potom som mala dosť často sucho v hrdle čo viedlo k tomu, že som stále kašľala. Po čase to prešlo. Už niekoľko rokov mám pocit že mám mierne zahlienené hrdlo. Asi 4 roky som mávala v oblasti hrdla ako je štítna žľaza pocit, ako keď si dáte mentolovú žuvačku a napijete sa studenej vody (asi k tomu by som to prirovnala). Tento pocit trval pár minút. Tento pocit bol ale zriedkavý, možno tak 2-3 krát do roka, možno aj menej, nerátala som to. Môj problém je v tom, že posledný čas (asi 3 týždne) cítim v hrdle ako keby mi tam niečo prekážalo. Vykašľať som to nevedela. Cítila som taký mierny hnisavý zápach z úst. Ale ako mi to začalo tak možno o tri dni na to som si kýchla a vyletelo mi niečo z pusy. Zrazu mi v hrdle nič neprekážalo. Určite to nebolo jedlo. Vyzeralo to ako hnis a smrdelo to. Bolo to veľkosti tak 5 mm x 3mm. Nefajčím, nepijem, nemám krčné mandle. Snúbenec má ale zapálené krčné mandle a má sa objednať na ich vybratie. Je možné že by som to od neho dostala a uhniezdil by sa mi ten streptokok na nejakom mieste v hrdle??? Necítim bolesť v krku ale teraz cítim znovu v hrdle ako keby mi tam niečo zavadzalo, snažila som sa pomôcť si kýchnuť ale nepodarilo sa mi to. Ako som bola v máji na laparoskopii kvôli endometrióze pravdepodobne mi dali počas operácie hadicu do hrdla na dýchanie. Po prebudení ma strašne bolelo hrdlo a vypľúvala som krv ešte 4-5 dní. Povedala som to sestričkám ale nič s tým nespravili. Neviem či to má spolu nejaký súvis ale pre istotu som Vám to napísala. Ďakujem Vám za skorú odpoveď.

Odpověď odborníka:

Zuzanko. Vaše potíže by skutečně mohly být způsobeny přítomnosti streptokokové či jiné infekce v oblasti hltanu či hrtanu. Teoreticky mohlo dojít k jejímu ohraničení či vzniku abcesu (v tomto případě bych očekávala dramatičtější průběh včetně horeček, o kterých nepíšete, ale nelze vyloučit). Takto přes internet nemohu vyloučit ani přítomnost cizího tělesa nebo jiné patologie. Zda Váš problém souvisí s narkózou a intubací, neposoudím. Časový odstup je již docela dlouhý, nicméně nelze vyloučit, že při intubaci došlo k nějakému poranění sliznice příp. hlubších vrstev (píšete, že jste plivala krev), po jehož zahojení mohla zůsta nějaká strukturální odchylka (divertikl, čili jakási prohlubeň), která teď způsobuje potíže. Bude nejlepší vyhledat lékaře oboru ORL - ten má instrumenty, s jejichž pomocí Váš krk může dobře přehlédnout, případně doplní další potřebná vyšetření (výtěry či jiné).

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: