Hubnutí před operací

dobrý den , před měsícem mi prasklo v koleni a konečná diagnóza je prasklý meniskus s termínem operace na 26.8 . A teď můj problém , na výšku 173cm mám cca 142kg . Poslední tři roky jsem trpěla záchvatovitým přejídáním , počátkem tohoto roku jsem vyhledala pomoc psychologa a pomalu a jistě se naučila nepřejídat a celkově změnit svůj emoční vtah k jídlu . Jako malý bonus bylo pár kg dole (letos v lednu váha 148kg , nyní výše zmíněných 142kg ) nejednalo se tedy o cílené hubnutí . Na tom začínám pomalu pracovat teď . Nevím jestli je to špatně , ale při terapii jsem si navykla na stravu 3x denně , vyhovuje mi to a je to systém , který jsem schopná bez obtíží dodržovat bez výkyvů . Ráno si dám velké caro s mlékem , kolem poledne oběd , po 15h svačinu a po 18h večeři . Ortopedem mi byla doporučena redukce váhy před operací o 5a více kg . Vzhledem k tomu , že jsem díky poškozenému koleni momentálně méně pohyblivá a do operace mám cca měsíc , netuším do jaké míry bych měla omezit svůj denní energetický příjem , aby váha šla takový skokem dolů . Nerada bych si tělo před operací nějakým způsobem rozhodila nebo oslabila , aby to pak v konečném důsledku nemělo negativní vliv na průběh operace třeba při anestezii . Netrpím vysokým tlakem , cukr o cholesterol mám v normě , dá se říct že až na obezitu jsem zdravá . děkuji a přejí pěkný zbytek dne

Odpověď odborníka:

Milá Kateřino, odpověď na Váš dotaz nelze omezit na pár řádků v poradně. Zkuste se objednat někam na obezitologii nebo do nutriční poradny (ambulance se zdravotníkem-specialistou na výživu, určitě tím nemyslím všemožné obchody s potravinovými doplňky nebo výživové poradce s ledasjakým spíš nevalným vzděláním!). Kam se obrátit, to by Vám asi nejlépe poradil praktický lékař a případně Vám i dal žádanku nebo předem odebral základní krevní testy. Zůstaňte v kontaktu se svým psychologem, abyste měla co nejlepší podmínky opravdu v dietě vytrvat. A jestli Vám koleno dovoluje se aspoň trochu hýbat (nordické hole, plavání, případně kolo, rotoped), určitě se pohybujte. Držím palce, ať se daří.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x