Hůř vidím, jako bych měl špinavé brýle nebo neumyté, rozespalé oči

Hůř vidím, jako bych měl špinavé brýle nebo neumyté, rozespalé oči Dobrý den, je mi 47 let. Jako malý (asi od 1. nebo 2. třídy) jsem byl lehce dalekozraký, později se mi oči spravily; s pubertou pak přišla naopak mírná krátkozrakost (maximum bylo -2,75 na horší oko), která mi vydržela dodnes. V posledních letech se mi oči začaly zlepšovat, přestože brýle nějakých 10 let nenosím (číslo tramvaje doostřím přimhouřením); když jsem byl (před ca. 4 roky?) na kontrole, měl jsem na levém oku už jen -0,5 a na pravém 1 dpt. V práci i doma sedím nějakých 20 let celé hodiny u počítače a monitor mi nikdy nijak nevadil (a to ani v době, kdy jsem měl doma 14palcový CRT). Posledního 3/4 roku mám druhé zaměstnání (pokladní v Penny) a do očí mi šikmo shora (u pokladny stojím) neergonomicky svítí zářivky, takže tuším souvislost; možná jde jen o souběh nesouvisejících okolností (přece jenom – brzo mi bude 50), ale na příčinnou souvislost usuzuji. V posledních (5-6?) letech (ale ve zvýšené míře až od nástupu v Penny) mám často rozmlžené vidění – jako bych nosil špinavé brýle, anebo jako bych měl oči neumyté a plné ospalků. Když si oči vypláchnu, nijak to nepomáhá. V posledním ca. čtvrtroce mám oči téměř bez ustání unavené (krátkodobě pomůže opravdu dlouhý spánek, na který při svém pracovním vypětí nemám moc času) a začaly mě (ne nepřetržitě, ale přesto často) navíc i bolet (únava, tlak, někdy i mírně řezavá bolest). Trochu mi krátkodobě uleví nanejvýš výplachy odvaru světlíku lékařského. Dlouhodobě (opět v souvislosti s nástupem v Penny) navíc vidím hůř nablízko – malá písmenka, která bych si dřív přiblížil, vidím rozmazaně a nepřečtu je; i když nemusím ještě „natahovat ruce“, abych přečetl noviny, na dálku vidím stále stejně. Pokud bych chtěl nosit brýle, asi bych potřeboval bifokály s minusovými skly a plusovými sklíčky (jestli se něco takového vůbec vyrábí). Z anamnézy ještě připojuji, že máma je dalekozraká, táta byl silně krátkozraký, mám vysoký krevní tlak (1 tableta Rilmenidinu jej zcela udržuje na normálu), před 15 lety jsem onemocněl akutní leukemií (po půlroce chemoterapií dodnes v remisi) a před (6?) lety jsem podstoupil gastroplikaci (hmotnost při 178 cm výšky klesla z 158 Kg na současných proměnlivých 100–110 Kg). Objednal jsem se na kontrolu ke své oční lékařce, ale vzhledem k tomu, že tam mám jít až 25. dubna, doufám, že se mi dostane nějaké odpovědi dřív. Otázky: Co mi pomůže? Čeho bych se měl vyvarovat? Hrozí mi nějaké nebezpečí? + odpovědi na otázky, které jsem nepoložil, ale které považujete za relevantní. Děkuji, Miloš F.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pocit tlaku, bolesti očí a únava mohou být dány syndromem suchého oka. Doporučuji kapat pravidelně 4-5x denně lubrikancia např. s obsahem kyseliny hyaluronové. Koupíte běžně v lékárně. Bifokály se dělají s různými dioptriemi, není problém. Další vady vyloučí vyšetření u lékaře - zjistí potřebné dioptrie, hodnoty nitroočního tlaku, stav čoček a očního pozadí. S pozdravem. Štrofová

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: