Hvízdání v nose

Dobrý den, po septoplastice a turbinoplastice v jedné nosní dírce (před 4 měsíci) mi někdy (a čím dál od operace, tím častěji) dost silně hvízdá v nose při nádechu nosem, při výdechu nikoliv. Perforaci septa prý nemám. Jeden lékař na mě koukal jako 5 na 6 když jsem mu to říkal a 2. konstatoval, že je to tím, že je tam vzadu málo místa. Je to možné ale co s tím? I po zákroku mi zpravidla několikrát denně oteče sliznice v levé nosní dírce, tak, že jí úplně ucpe (jindy je zas ta stejná nosní dírka-levá krásně volná). Pravá (tam, kde se dělala i ta turbinoplastika, neboli mukotomie, jak jsem se dozvěděl) je permanentně hypertrofická, po té mukotomii je sice částečně prostupná, ale plnohodnotně se s ní dýchat nedá. K výše zmíněnému stavu - opravdu silné pískání v nose při nádechu - dochází, pokud se levá nosní dírka ucpe, že je přecijenom volnější ta permanentně zduřelá pravá. Co je zajímavé, tak mi takto píská v nose, jen když jsou obě dírky "volné", když 1 z nich ucpu prstem, tak to vůbec nepíská. Nasální kortikoidy (Avamys, Nasofan) mi vůbec nezabírají, už jsem zkoušel i kromony (Cromohexal), to také ne. Věřím, že se to v nose 1 všechno srovná a zas budu dýchat normálně ale to pískání mě opravdu štve a rád bych to řešil nějak radikálně a co nejdříve, protože to samozřejmě neslyším jen já, ale i lidé v mém okolí. Jsem prý alergig (alergie na pyl a včelí jed), ale při kontaktu s alergenem nepociťuji žádné problémy a antihistaminika taky nepomáhají. Jeden ORL lékař mi teď nechal vyrobit autovakcínu na zlatého stafylokoka podle výtěrů. Snad to pomůže, ale to pískání v nose je stále častější a hlasitější, nevíte čím by to mohlo být a co s tím?

Odpověď odborníka:

Dobrý den Marku! Asi vás zklamu, pískání v nose je způsobeno vašimi současnými anatomickými poměry v nosní dutině. Pokud vám nepomohly nosní kortikoidy, není možné vám pouze na dálku doporučit nějaký preparát, který by poměry ve vaší nosní dutině upravil. Bude třeba znovu se obrátit na ORL lékaře (který vás může vyšetřit a do vašeho nosu se podívat). V případě dlouhodobého neúspěchu můžete zkusit konzultovat některé vyšší pracoviště, třeba ORL kliniku v některé z fakultních nemocnic.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x