Hybnost po plastice lca

Dobrý den, po úrazu kolene jsem podstoupil dvě artroskopie. U první mi lékaři operovali zevní meniskus, odstranili poškozenou část, koleno vyčistili a konstatovali přetržení LCA. Byla mi doporučena plastika, jelikož jsem aktivní člověk (je mi 21 let). Koleno se velmi rychle zhojilo a vše bylo v pořádku. Po asi 8 týdnech od výkonu mi však začalo koleno znovu zlobit, opět jsem cítil při propínání bloky, koleno bylo bolestivé a oteklo - avšak po celou dobu u mě nedoško k žádnému úrazu kolene, podvrtnutí a podobně. Problémy se vrátili z ničeho nic a recidivu si nedovedu vysvětlit. Podstoupil jsem proto druhou artroskopii. Při té mi lékaři ošetřili tentokrát vnitřní meniskus a opět odstranili jeho poškozenou část + koleno vyčistili. Koleno se opět velice rychle hojilo a díky tomu jsem po 4 týdnech od zákroku podstoupil plastiku LCA. Ta byla provedena vlastním štěpem BTB, který je fixovaný proximálně dvěma RF piny a distálně B skobičkou. Nyní jsou to 3 měsíce od plastiky, docházím na rehabilitace, koleno již oteklé nebývá, oteče jen občas po delším zatížení nohy nebo intenzivnějším cvičení. I po této době však mohu nohu běžně ohnout jen do 90°, po rozcvičení se hybnost zlepší na zhruba 100° až 110°. Do plného propnutí mi stále chybí 10°. Mám pocit, že hybnost se už delší dobu nikterak zvlášť nelepší, případně jsou pokroky jen nepatrné a těžko pozorovatelné. Chtěl bych se proto zeptat, zda je tento stav normální nebo naznačuje komplikace a případně za jakou dobu se dá očekávat plné obnovení hybnosti. Doma se snažím poctivě cvičit. Dále bych se chtěl zeptat, jestli mohu mít ještě někdy do budoucna problémy s menisky, když mi byly oba odstraněny. Mám strach, aby se neopakoval předchozí scénář a opětovně se mi z ničeho nic nevrátily bloky v koleni, případně aby omezení hybnosti (zejména propnutí) po plastice nebylo způsobeno opět meniskem. V koleni však nic nepřeskakuje ani nelupe, koleno bolí jen při pohybu do krajních poloh. Mnohokrát Vám děkuji za Vaše odpovědi, s pozdravem a přáním krásného dne Petr.

Odpověď odborníka:

Předpovědní odpověď není snadná. Za vaše omezení hybnosti patrně provedená plastika nemůže, ale je to výsledek zřejmě těžkého úrazu, kde nebylo možno menisky udržet a musely se odstranit. U takového kolena nejde jen o přední zkřížený vaz nebo menisky, ale i o další měkké tkáně, jako jsou vazy, kloubní pozdro a také okolo fungující svaly, na které je zde při úrazu rovněž negativní vliv. Vše vede k tomu, že po artroskopiích a hlavně po úraze bývá i určitou dobu znehybnění a to rovněž vede k budoucímu omezení hybnosti kolena. Jediná rada je intensivní rehabilitace a to ve spojení s ortopedem,který artroskopie prováděl. Někdy se při váznoucím rozsahu pohybu provádí v celkové anestezii i t.zv. redres při kterém se provede pasivní protažení a ohnutí kloubu. Nato musí být rychlá a intensivní rehabilitace, nejlépe denně. Měl byste zvážit i případný léčebný pobyt v rehabilitačním ústavu k doléčení hybnosti kolena.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: