Hybnost prstů

Dobrý den. Jsem 11týdnů po úraze 3 a 4 prstu na levé ruce- uplně mi pila porcovacího stroje uřezala oba konečky prstů v místech kde začínají nehty. Prsty mi byli přišity, zustali mi i když jsem měla období kdy hnisala jejich část. To se podařilo antibiotikama zastavit. Po 8týdnech mi sundali z prstů dlahy a já mám prsty rozcvičovat. 3, prst se mi daří zohnout i když ne uplně jak předtím. 4 prst mám po celou dobu zohlý,nejde mi sním přes veškerou snahu hýbat,ani více zohnout či narovnat. Chci se zeptat je možné 4 prst nějak operativně dorovnat,umožnit jeho hybnost aspoň částečně? A tmavé špičky na obou prstech mi po uplném zhojení odpadnou sami nebo se to musí operativně pak odstarnit? děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud máte na mysli tmavé špičky, kde je krusta nebo odumřelá kůže tak jistě odejdou samy. Stav by se měl upravit. Jinak je úspěch, že přišité konečky prstů jsou živé a že se přichytily. Nebývá to zcela obvykle vzhledem k porušené tkáňové výžívě. Hybnost posledního kloubu 4. prstu se musí posoudit a posoudit stav prstu a stav kostí na rtg snímku. Pokud se jedná o porušení posledního kloubu, mezi středním a posledním článkem, potom bude poslední článek nehybný. Pokud je ve vyhovujívcí poloze, spávné osové postavení je výhodnější se se stavem spokojit, protože i u jiných poruch mnohdy léčení směřuje ke stavu, kdy poslední kloub je nepohyblivý, pevný. Artrodeza ať úrazem nebo lékařským zákrokem. Umělý kloub se aplikuje až na střední článek. Velmi zálěží na stavu, rtg a vyhovujícím stavu pro pacienta. Posoudí váš chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: