Hygienici a lues

Dobrý deň! Ďakujem za Vašu odpoveď, ale mňa zaujíma čo sa stane v prípade, že testy budú pozitívne na syfilis. Niekde som sa dočítala, že patrí medzi trestné činy pohybovať sa s touto chorobou medzi ľuďmi. Tak isto, že lekár musí nahlásiť hygienikom infikovaného a tí ho vyšetrujú. Ja sa necítim byť za nič vinná, proste som urobila strašnú chybu a je mi z toho hnusne. Pohlavný styk, ani iný som od tej doby nemala. Na vyšetrenie pôjdem tento mesiac určite, ale chcem vedieť čo bude nasledovať po tom od lekára. Ďakujem za odpoveď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Prosím,zachovejte klid a přestaňte se obviňovat.Tzv. sexuálně přenosné nemoci opravdu podléhají určitým "pravidlům hry",plynou z nich určité povinnosti pro lékaře i pacienty.Smyslem tohoto režimu není lidi trestat,spíš chránit celou lidskou populaci před šířením infekčních nemocí. Bohužel,nelze předem přesně říci,o bude ve Vašem případě konkrétně následovat.Nebojte se!Lékaři jsou vázání lékařským tajemstvím,vůči některým nemocem mají tzv.ohlašující povinnost.Dermatovenerolog,který Vás má mít v péči,Vás o všem poučí.Skutečně nevnímejte svůj stav katastroficky,jde o běžnou praxi.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: