Hygronefroza u plodu

Dobrý den paní doktorko, Jsem zoufalá. Ve 20tt bylo zjištěno, že náš nenarozený chlapeček má problémy s ledvinami. V té době byl nález vlevo pánvička 4,2mm, vpravo dilatace 9,2x10,8mm, kalichy 3,1mm. Jinak vše v normě. V té době bylo doporučeno další sledování a kontrola za 3 týdny. Nález se ale výrazně zhoršil. Ve 23+5tt byla naměřena vlevo dilatace 5,3mm, vpravo pánvička výrazně dilatována na 19X21mm, kalichy do 11mm, funkční parenchym ztenčen na 2,4mm, uretery se zdají štíhlé. Diagnosa: Hydronefrosis l.dx. lV. - V. st. Byli jsme odesláni na genetickou konzultaci. Doporučen byl odběr plodové vody (údajně se doktorům nezdála ani délka 1 loketní kosti), který jsem přes rizika spojená s pokročilým stádiem těhotenství odmítla. Nyní čekáme na další kontrolu za 3 týdny a vývoj výsledku. Prozatím se mluvilo o riziku předčasného porodu…. Samozřejmě mám obavy z toho, co bude a co se bude dít v případě, kdy se výsledek bude zhoršovat. Především pak na "zdravé" levé ledvině. Jaké jsou paní doktorko běžné postupy? Doktoři mluví pouze v náznacích, samozřejmě bych ráda věděla všechny varianty, abych se případně připravila psychicky. Ještě závěrem bych ráda uvedla důležité informace. Měla jsem endometriózu, byl mi odebrán 1 vaječník, druhý ale funguje na 200%. Bohužel kvůli nízké plodnosti manžela jsem musela podstoupit IVF (ICSI), 1. pokus se nezdařil, při druhém byly transferována 2 embrya z nichž se 1 uchytilo - to je ten chlapeček. Zjistila jsem, že můj otec byl operován v 17.letech z důvodu zakrnění 1 ledviny. Třeba to může mít s tím souvislost, ale bohužel neznáme podrobnosti z jakého důvodu došlo k nefunkčnosti.

Odpověď odborníka:

Nedá se předvídat jak se bude situace vyvíjet ,bylo chybou,že jste nepodstoupila odběr plodové vody, nyní není možné dělat nic jiného než čekat na kontrolní výsledky ,ale jak se situace bude měnit vám nikdo nemůže říci. Endometrioza s tím žádnou souvislost nemá a také není dostatek informací o operaci vašeho otce. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Ztráta sexuální touhy po menopauze ovlivňuje u žen zdraví i kvalitu života
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Plynatost
Články: Plynatost
Plynatost nebo-li...
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Nejčastější úrazy kolene: zaměřeno na kloubní vazy
Články: Nejčastější úrazy kolene: zaměřeno na kloubní vazy
Poranění zkřížených a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Alergie na domácí mazlíčky: neškodí chlupy, ale sliny!
Články: Alergie na domácí mazlíčky: neškodí chlupy, ale sliny!
Toužíte po psovi, přestože...
Astmatici, vyzrajte na zimu
Články: Astmatici, vyzrajte na zimu
Bohužel ani zimní období...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x