Hyperfunkce štítné žlázy a svaly

Před 7 lety začalo mé trápení se SZ.Byla hodně zvýšená takže se nasadil lék a ona se zklidnila.Musim se priznat,ze pak jsem jiz nikam nesla.Ani lekar mi nerekl co je to za organ,jak je dulezity...po cca 3 letech jsem zacala velmi trpet na bolesti krcni patere a hlavy.Vsechny vysetreni o.k.Diagnoza vadne drzeni tela.Ovsem SZ byla zjevne rozjeta znovu.Mam autoim.onemocneni a basedovu nemoc.V odbe kdy uhodila naplno hrozne vysledky i vsech protilatek me urputne bolal opet krcni pater,hlava a nasledne stale bolesti trapezu celeho od oblasti ramen az po lopatky.Beru poctive leky,opravdu je zklidnena protilatky jsou trochu horsi,ale klesaji.Poctive cvicim a rehabilituji na pohyb.aparat ovsem ten ne a ne ustat.Jiz je to rok a bolesti svalu se zhorsuji.Domnivate se,ze krom vseho spatneho co SZ zvysena způsobuje je jeji podil a vina na bolesti svalu??Ze mi zrejme mohla natolik ponicit jak svalovou hmotu tak kosti??Muj endokrinolog mi rekl SZ způsobuje kde co,ale ne bolesti hlavy krku apod.Ovsem ja jsem si nacetla uplne pravy opak toho co on rekl.Zrejme me budou cekat rozsahle vysetreni na chlamydie,imunitu a jine narocne testy jak naznacil neurolog ovsem i ten je hodne skepticky ohledne nazoru endokrinologa co mi rekl nebot ten prave trvdi,ze SZ zlaza muze udelat takovou paseku se svaly...kdyby jsem necvicila platim si nakladnou peci sama je to specialni cviceni pod dohledem,ale stav se zhorsuje misto aby se lepsil.Jen pro upresneni hodnoty nyni: TSH 0,095, FT3 5,57, FT4 15,08, Anti TP0 284, Anti TSH 2280, Anti TG 140.děkuji za vas nazor,já jsem zmatena vuci tomu co rika jak neurolog tak endokrinolog.

Odpověď odborníka:

Štítná žláza má jednoznačně vliv i na svaly a kosti. Při její zvýšené funkci se můžou objevit svalové slabosti či bolesti (mimo jiné ovlivněním nervových vláken), při svalové dysbalanci svalů krční páteře se stav promítá i do bolestí hlavy. Bohužel, neporadím Vám asi nic jiného, než vydržet, než se situace se štítnicí opět dostatečně sklidní a tělo se zregeneruje. Můžete zkusit např. i vitaminy skupiny B.
Samozřejmě, tím nechci tvrdit, že se na Vašich potížích podíli pouze štítnice, etiologie potíží může být samozřejmě kombinovaná.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: