Hyperfunkce šž

Dobrý den, mám hyperfunkci ŠŽ. Jelikož se snažíme o druhé dítě, ráda bych podstoupila operaci. Je nutné před operací prvně ŠŽ stabilizovat a až pak je možná operace, nebo lze operovat hned? Beru Thyrozol 10 3x1tab. Je tenhle lék nebezpečný v případě otěhotnění? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k operaci je potřeba sklidnit zvýšenou funkci žlázy, jelikož pokud se tak nestane, tkáň při operaci výrazně krvácí a způsobuje to komplikace. Myslím, že chirurgové by se Vás ani nechtěli ujmout. V případě těhotenství se doporučuje v prvním trimestru přechod na Propycil a pak zase návrat k Thyrozolu. Nevím, jaký je u Vás důvod hyperfunkce žlázy, každopádně bych ale doporučila se nejprve žlázy zbavit, až pak se snažit o těhotenství. Ušetříte si spoustu rizik s léky (každý může negativně ovlivnit jak Vás, tak plod) i průběhem těhotenství i hypertyreosy. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: