Hyperkalémie

Mám cukrovku 2.typu, kterou si udržuji v hodnotách 5-7.5 a HBA1C kolem 34. Nyní jsem již po 2. během měsíce hospitalizován pro silné zvracení až do úplného vyčerpání. Dietu dodržuji, jen jím rád hroznové víno a jablka. Na cukrovku beru Siofor 2x1000mg denně. V nemocnici zatím nic nezjistili, jen to, že jsem měl vysokou hodnotu draslíku. Minule 6.9 a nyní 5.4. Po podání infuze a můj stav subjektivně stabilizoval do cca 1h od podání. K věci dále uvádím,že občas se v noci velmi potím na krku a moje moč je cítit dosti zvláštně (nevím zda to nesouvisí se Sioforem). Nekouřím , alkohol nepiji. Moje otázka zní čím může u mne být způsobena hyperkalémie a kde případně se mohu nechat a jak vyšetřit, aby k tomuto stavu již nedocházelo. Dekuji M 172cm 78kg 38let

Odpověď odborníka:

Pane Věroslave, bohužel bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti celé řady detailů těžko takto na dálku příčinu Vaší hyperkalémie určit (neberete ještě nějaké jiné léky?) - nabízí se souvislost s dehydratací při zvracení, spíše bych se tedy zamýšlel nad příčinou zvracení jako takového - možností je řada. Je také třeba posoudit, zda Vaše cukrovka je opravdu 2. typu a nikoliv jiná (jste mladý neobézní člověk...) - některé autoimunitní typy cukrovky se mohou projevit až v dospělosti a mohou se pojit s jinými autoimunitními poruchami - například poruchou funkce nadledvin, jejímž projevem by zvracení a hyperkalémie mohly být. Kde se nechat vyšetřit? Na tom je třeba se domluvit s Vaším praktickým lékařem - postup je nutno řídit se znalostí Vašeho celkového zdravotního stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x