Hypermobilita kloubů

Omlouvám se,jestli tento dotaz patří do této skupiny.Fyzioterapeut mi diagnistikoval silnou hypermobilitu větších kloubů, které hodně bolí, ale zároveň mi oznámil, že se hypermobilita věkem usadí.Je mi 57 let-žena, nerozumím tomu,jak se to usadí,jak se s tím dá ještě dlouho trpět.Děkuji za případnou odpověď.

Odpověď odborníka:

Hypermobilita není nemoc ale nevýhodná vlastnost Vašeho vaziva. U většiny lidí skutečně s věkem se snižuje elasticita vaziva. Když je vazivo velmi protažitelné, tak radím si na pomoc pozvat svaly. Umožnit jim, aby měli správné svalové napětí, například i tím, že budete srovnávat pánev a zlepšíte držení horních končetin, tak aby se zádové svalstvo stalo opět funkční. Je vhodné rozumně a rovnoměrně svalstvo posilovat. Další rada je myslet na své klouby a zbytečně nezvyšovat jejich pohyblivost. Nemám ráda, stoj s koleny prohnutými dozadu, rychlé pohyby hlavou například při jazzgymnastice, prohýbání zápěstí na hřbetní straně ani prolamování prstů. Není ani rozumné opakovaně uvolňovat blokády kloubů – velmi často jsou to blokády ochranné, které naopak chrání před následky hypermobility. Když člověk se svou hypermobilitou počítá a přiměřeně se k ní chová, tak většinou s ní vyjde bez větších obtíží. Nejspíše vás nebolí hypermobilita, ale další chyby na vaši páteři či kloubech, a tyto chyby se snáze při hypermobilitě dekompenzují.

MUDr. Jitka Mašková Švejdová
MUDr. Jitka Mašková Švejdová

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: Ordinace léčebné rehabilitace - Smržovka

Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: