Hypermobilita kolenou

Vážený pane doktore/paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem ohledně kolen. Mám vrozenou hypermobilitu a po úraze kolene jsem podstoupila plastiku křížového vazu metodou BTB a suturu menisku. Od operace je to 1 rok a 4 měsíce a vrátila jsem se vcelku bez obtíží ke sportu (posilovna, pilates, krav maga). Problém je v tom, že díky operaci mám normální hybnost operovaného kolene, ovšem na druhém koleni se projevuje ta hypermobilita a ohebné je mnohem více než to operované, což mi některé cviky docela komplikuje. Bylo by řešením bandážovat to více ohebné koleno, aby se vyrovnala ohebnost nebo je možné, že se operované koleno postupně stane ohebnější (teď je rozsah v normě)? Dále jsem začala mít obtíže při chůzi ze schodů - bolest v obou kolenech v oblasti čéšky. Může to být způsobeno disbalancí v rozsahu pohybu kolen nebo mám počínající artrózu? Před operací jsem tyto obtíže neměla. Jiné obtíže nemám, mám tedy skoliozu se srostlými obratli 4 a 5 v bederní oblasti a kořenový syndrom (díky cvičení bez obtíží). Výška 190 cm, váha dle Inbody v normě, dle BMI nadváha. Věk 28. Užívám cca 4 měsíce Alavis Triple Blend (pro koně). Děkuji za Vaši odpověď A přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Vy jste si na váš dotaz odpověděla sama. Ano, bandáže používejte. Namáhavý sport omezte, omezte hlavně sport zatěžující kolena, protože ty budete potřebovat celý život. Počínající artrózu ve vašem věku ještě nemáte. Vím, že pacienti často užívají přípravek pro koně, není škodlivý, nic proti němu nemám, ale z pozice lékaře vám oficiálně přípravek doporučit nemohu, neboť nepatří mezi léčiva pro lidi.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: