Hyperplazie atypická

Vážený pane doktore, Je mi 45 let mám 13leté jedno dítě, neužívala jsem žádnou antikoncepci, neměla jsem žádný potrat. Jsem 170 cm vysoká a vážím 70 kg ráno 68-69-70. Pravidelně, každý den cvičím třikrát do týdne běhám. Pracuji v kanceláři mám sedavé zaměstnání.Nyní tj. rok 2016 cítím se velmi dobře jsem v dobré fyzické i psychické kondici.Níže popisuji zhruba svůj stav: V roce 2009 mi byla provedena abraze pro silné mestruační krvácení s negativním výsledkem. Po-té se mi objedvila cysta na vaječníku, která se vrátila zpět do původního stavu,protože je vajěčník cystický orgán byla jsem pravidelně pozorována. Vaječníky i čípek i prsa mám nyní v pořádku. V lednu 2015 mi byl zjištěn na ultrazvuku polyp. Na hysteroskopii provedené v dubnu tohoto roku mi byly vyjmuty polypy čtyři včetně sliznice s nálezem: "Nález: Materiál opakovaně prokrajován, A-C) ve třech blocích krevní koagula, ve kterých zastihujeme fragmenty endometria se žlázkami charakteru atypické glandulární hyperplázie (EI,N) ve smyslu ěsně nahloučených žlázek (back to back) s tenkým vmezeřeným stromatem a atypiemi epiteliální výstelky s akcentovanou mitotickou aktivitou.Proliferační aktivita v Ki67 místy dosahuje až 90 %." Moje dotazy zní: 1)Závažnost hyperplazie závisí na architektonických změnách, buněčné atypii, atypické hyperplazii, u které se časem hyperplatické buňky mohou stát autonomnímně proliferující, bez potřeby estrogenního zásahu, nakonec vedou ke karcimonu? 2)Chtěla jsem se zeptat jestli bylo možné zjistit při hysteroktomii,kolik takovýchto hyperplazií mám, když čím více hyperplázií, tím pravděpodobnější vznik karcinomu(samotná hyperplázie většinou nebezpečná není) 3)Dále se v dostupné literatuře píše o dvou typech endometriální hyperplázie: prosté- zluštělé endometrium s cystani, vzhledu ementálského sýru, žlázky jsou dále od sebe, stroma mezi sebou pokud má buněčné atypie, tak je to prekanceróza, indikace k hysterektomii komplexní-minimum stromatu, žlázky jsou těsně u sebe, jsou v pozici"back to back",také může mít atypie Jde u mne o druhou vyriantu-hyperplazii komplexní? 4)K přeměně hyperplastických buněk na autonomnímně proliferujících dojde tedy v řádu měsíců? 5)Chci se zeptat jestli jsem pochopila správně z dostupné literatury, abych zjistila původ mého onemocnění, proč k němu došlo,kdy se domnívám, že již po delší dobu je v mém těle relativní nadbytek estrogenu , který způsobil přehnanou endometriální proliferaci(hyperplázii)? 6)Dále:Zda progesteron může řídit a kontrolovat produkci jiných hormonů, jako třeba estrogen.Je známo, že vysoké množství estrogenu může vyvolat celou řadu metabolických poruch .Nejpřirozenějším zůsobem pro tělo, jak vyvážit hladinu estrogenu je s progesteronem, který by se měl stát dominantním hormonem v druhé polovině cyklu. Je možné, že progesteron může vrátit mou dělohu zpět do pořádku? 7)Zjistila jsem, že po nějakou dobu se mi v ovariální fázi neobjevuje hlen, pokud by se mi tento čirý hlen, který se mi v ovariální fázi objevoval celý život začne znovu objevovat znamená to změnu k lepšímu? 8)Jak často je potřeba sliznici děložní pravidelně kontrolovat ultrazvukem, aby nedošlo k proliferaci, postačí tato kontrola vždy po měsíčkách? 9)Bude tato kontrola ultrazvukem každý měsíc dostatečná? Děkuji za zodpovězení dotazu.

Odpověď odborníka:

Vaše otázky jsou spíše pro patologického anatoma nicméně. Možnost zvrhnutí atypické hypoplasie existuje, zda máte nadbytek estrogenů není možné bez laboratoře zjistit i když ti není příliš pravděpodobné, podle popisu se jedná o komplexní hyperplasii, řiďte se dále radami svého gynekologa, osobně bych cca za 3 měníce doporučil hysteroskopii. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Články: Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Téměř všechny nádory tohoto...
Vypozorujte si předpoklady ke vzniku rakoviny
Články: Vypozorujte si předpoklady ke vzniku rakoviny
Přinejmenším 85 % zhoubných...
Varikokéla, ryze mužský problém
Články: Varikokéla, ryze mužský problém
V podstatě se jedná o...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alternativní metody jako pomoc při léčbě rakoviny?
Články: Alternativní metody jako pomoc při léčbě rakoviny?
Někteří odborníci se na...
Pozor na lupénku. Zvyšuje riziko rakoviny
Články: Pozor na lupénku. Zvyšuje riziko rakoviny
Existují dva typy rakoviny...
První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Články: První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Signály toho, že s tělem...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: