Hypertenze

Na hypertenzi beru : 1/2 Vasocardin SR 200, 1xDigoxin 0,125, 1x Tolucombi 80/12,5 a někdy večer, když mi stoupne tlak nad 150 1x Agen 5. V poslední době mám tlak i přes tabletky 150/80/60. Dnes dokonce až 190/90/60 Už jsem měl i 250/110 několikrát jsem byl na pohotovosti. Bez oteklých nohou, bolesti na prsou, bez bolení hlavy a žádných jiných problémů vždy propuštěn domů s podezřením, že jsem hypochondr. Co mám udělat pro to abych byl řádně vyšetřen. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pane Jaroslave. Vaše potíže mě mrzí, ale takto na dálku to nevyřešíme - léčba hypertenze je plně v kompetenci Vašeho praktického lékaře, je tedy třeba problém konsultovat s ním. Od návštěvy na pohotovosti nelze čekat nějaké podrobné vyšetřování, k tomu pohotovost neslouží. Je běžné, že na tlak je třeba použít kombinaci léků a Vámi popisovaná se jeví být celkem rozumná (přesněji by bylo možno to posoudit se znalostí více detailů o Vašem zdravotním stavu), až na Digoxin - to není v žádném případě lék na tlak, používá se v léčbě srdečního selhání, a to v současnosti spíše jen v některých případech - svého ošetřujícího lékaře se tedy mimo jiné zeptejte, proč tento lék berete. U osoby s hypertenzí je třeba dělat pravidelně krevní testy, EKG, někdy i další vyšetření (echokardiografii aj.) - to je rovněž úkol pro Vašeho ošetřujícího lékaře (praktika).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: