Hypertenze

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně hypertenze. Od září 09 mám hypertenzi. Již jsem prodělala hodně vyšetření, EKG,EEG,sono ledvin, TK Holter, echo atd. Všechna vyšetření dopadla celkem dobře. Tzn., že mě lékaři říkají, že tlak mám od nervů. To je určitě možné. Protože prožívám celoživotní přetíženost stresem apod. Začala jsem chodit také na psychoterapie. Bohužel lékaři nemají čas mě vyslechnout ohledně mojich obtíží, jak probíhá záchvat tlaku. Ani jsem nedostala podrobnější info ohledně toho čeho se mám vyvarovat apod. Jelikož moje potíže stále trvají, chtěla jsem se zeptat Vás: Když jsem byla v září na TK Holteru- měla sem při braní Vasokardinu průměr TK ve dne 124/82 a 106/67 v noci. Když mám záchvat tak mám třeba 160/110 apod. Chtěla bych se zeptat, kdy se může TK Holter opakovat a jestli se můžou průměrné hodnoty zásadně změnit nebo ne? Dále bych se chtěla zeptat, zda můj nynější stav může nějak ohrozit život, když ostatní vyšetření jsou v pořádku? Mohu při vysokém tlaku např. omdlít? Beru 2x1/2 Vasocardinu. V připadě záchvatu Neurol. Také beru 1xdenně Apo-cital již měsíc a půl. Dále by mě zajímalo, zda můžu např. absolvovat tůry v horách, nebo letět letadlem? Musím se vyvarovat kávy, příležitostného alkoholu, když je můj tlak způsoben hlavně stresem? Děkuji Vám mockrát za odpověď. Bohužel žádný lékař neměl čas mě toto zodpovědět. J. N.

Odpověď odborníka:

1) Bohužel léčba tohoto kolísavého tlaku nabývá jednoduchá a nejlepší by bylo samozřejmě odstranit vyvolávající příčinu. K tomu by měla vést psychiatrická a psychologická léčba. Právě psycholog je od toho, aby s vámi vše v klidu probral a naučil vás změnit váš režim a zvládat stresové situace. Pokud v tomto ohledu nesplňuje vaše očekávání, obraťte se na jiného. 2) Holter je možné opakovat podle potřeby pacienta, ale nemyslím si, že ve vašem případě by to mělo nějaký zásadní význam. 3) Při hodnotách tlaku při záchvatu 160/110 vám bezprostředně žádné riziko nehrozí. Nebezpečné to je hlavně tehdy, kdyby se tyto záchvaty opakovaly hodně často a tak přetěžovaly srdce. Domnívám se, že při těchto hodnotáích tlaku neomdlíte, ale můžete např. prožívat pocit strachu či dostat průjem. Řada pacientů s hypertenzí má tyto hodnoty tlaku dlouhodobě a cítí se při nich zcela dobře. 3) Při záchvatu doporučuji Neurol rozkousat, aby začal rychleji působit a stejně tak by bylo vhodné rozkousat jednu tabletu Vasocardinu. 4) Na túry můžete, letadlem také, kávu můžete taky, alkohol ve zdravých dávkách ( tzn- 1 pivo denně nebo 2 dcl. vína denně) můžete také. 5) Ale nejdůležitější je odstranit ten stres - i např. za cenu změny zaměstnání ( pokud by to bylo v práci) nebo změny rodinných poměrů atd. Stres poškozuje vaše tělo na všech úrovních, nejenom cévní systém, další orgány se mohou časem taky ozvat!

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x