Hypertenze po cestě letadlem

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda je možné, že se mi po cestě letadlem zvýší krevní tlak?? Minulý rok jsem po cestě letadlem na dovolenou po návratu cca po 2 dnech pociťovala závratě a hučení v uších, naměřila jsem si tlak 190/115. Nebylo to poprvé po letu, již v minulých letech jsem po letu měla tlak zvýšený. Po loňském letu mi bylo opravdu zle, poměrně dlouho se mi tlak nedostal do normálu, cca po 3 měsících. Nyní beru léky (lusopress 1-0-0- a kylotan 80 1-0-0) Rádi bychom s rodinou opět letěli na dovolenou, ale mám z toho strach. Nikdy dřív jsem léky nebrala dlouhodobě, vždy mi bylyl vysazeny. Tlak mám nyní dobrý (120/75). Myslíte, že mohu bez obav letět, když nyní beru léky? Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Léky na tlak by bylo dobré brát dlouhodobě, možná doživotně, pokud se tlak drží a nejsou vedlejší potíže. Stabilizace zabrání dalším rozkolísáním při jakémkoli stresu, vysazování při normalizaci není zpravidla vhodné (u běžné hypertenzní choroby). V letadle nastává mírná hypoxie ("výška" v kabině kolem 2000 m), a ta působí i růst tlaku, který bývá většinou přechodný. Nicméně plus další psychická zátěž se tento stav může i prodloužit. Pokud by se situace opakovala, zvažte, zda by Váš lékař neměl neměl třeba i krátkodobě na dobu letu tlumit celkové zatížení léky (anxiolytika).

MUDr. Miloš Sázel, CSc.
MUDr. Miloš Sázel, CSc.

Specializace: Hyperbarická a letecká medicína
Pracoviště: Ústav leteckého zdravotnictví Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: