Hypertenze, totální strumektomie, extrasystoly

Dobrý den, je mně 43, jsem obéznější a dlouhodobě se léčím s vyšším KT (145/100)- TRITACE 2,5. Několik let mám po tot. strumektomii, subst. LETROX 150. Krevní hodnoty v normě, EKG v pořádku. Je to ale asi měsíc, kdy mě začaly obtěžovat pravděpodobně extrasystoly. Občasné jakoby takové zalknutí a vynechání jednoho ťuknutí srdce. Docela mě to obtěžuje, stává se to nepravidelně, ale dost často (cca 25x denně i víc). Jak moc se mám strachovat? Na HOLTR jsem objednán cca za měsíc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, arytmie je poměrně častá nemoc, na kterou trpí velké procento hypertoniků (lidí s vysokým krevním tlakem), pokud jsou k tomu další nemoci, tak se riziko vzniku extrasystol zvyšuje. Mělo by se přijít na to, co extrasystoly způsobuje (pokud se na EKG holter ukáže, že opravdu jde o extrasystoly, případně jinou arytmii) - může to být dysbalance minerálů, poruchy na srdci a jiné. méně časté věci. Pokud se ukáže na holterovském vyšetření, že extrasystoly máte, mělo by následovat echo vyšetření srdce (ultrazvuk), kde se podívají, jak funguje srdce. Současně se vyšetří Vaše vnitřní prostření a nasadí antiarytmická léčba. Extrasystoly nohou být i život ohrožující, zvlášť když jich je více za sebou v krátkém časovém intervalu. Takže závěrem - je to nemoc závažná, ale dá se léčit - holter ukáže více. Kdyby se Vám do té doby přitížilo, neváhejte navštívit lékaře dříve

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: