Hyperthyreosní stav v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Dnes jsem byla na I. vyšetření na Endokrinologii. Jsem ve 12. týdnu těhotenství a z krve mi vyšlo:TSH 0,052; FT4 - 23,44; antiTPO 23. Dle Sona je št. žl. mírně nehomog a hypoechog. s názn. drobněuzlovou přestavbou, 1 droboučká cysta v PL a druhá v LL. Paní doktorka mě docela vystrašila, že kdyby se to začovalo zhoršovat vedlo by to až k potratu. Můžete mi prosím říci Váš názor, jak je to vážné? Předepsala mi Propycil 1/2 tabl. 1x Po, St, Pá. Zároveň beru Cyclo3fort kvůli drobnému krvácení v těh., které jsem měla již 2x. A ještě 4 dny budu dobírat Utrogstan. Nemůže předepsaný lék (Propycil) ostatní léky nějak ovlivnit nebo uškodit plodu? Na příbalovém létáku je uvedeneno, že se má v těhotenství brát minimálně, aby nedošlo k potratu.. Předem mockrát děkuji za Váš odborný názor! P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nadprodukce hormonů štítnice je zatím pouze mírná, tudíž byste neměla potřebovat nijak vysoké dávky tyreostatik a tím pádem by neměly uškodit. Utrogestan i Cyclo3fort můžete klidně brát také. Dávku Propycilu Vám dala paní doktorka opravdu nizounkou (25mg 3x týdně), za relativně bezpečné se považují ještě dávky 200 mg na den, resp. u Thyrozolu, na který byste měla být brzy převedena, 20 mg na den. Co se týče prognózy tohoto stavu, důležité je např to, jestli máte pozitivní tzv TRAK protilátky. Pokud ne, může se jednat také o stav přechodný, který se brzy upraví. I kdyby se stav zhoršoval a dávky tyreostatik neúnosné, jsou i jiné možnosti řešení stavu, takže se nestresujte, to Vám může uškodit víc, než samotný problém se štítnicí. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: