Hyperthyreóza

Dobrý deň, 3 roky som užívala Thyrozol na hyperfunkciu,po 3 rokoch mi konečne stúplo TSH (T4 sa upravil skorej ),takže mi Dr. lieky vysadila.Po 3 mesiacoch mi brala kontrolný odber .Tsh menej ako 0.015 T4 okolo 16.Bolo mi povedané,že ak sa výsledky zhoršia ,budem si musieť nechať odstrániť štítnu žlazu.Neexistuje ešte nejaká iná forma liečby ?? Mám pozitívne protilátky TPO.Ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hypertyreosa je pro organizmus hodně zatěžujícím onemocněním a každá recidiva obvykle probíhá hůře, než předešlá ataka. Proto když nechce reagovat na medikamentózní léčbu přistupujeme k radikálnějším řešením. Už to, že Vám TSH nechtělo stoupnout po dobu 3 let je znamením, že proces je léky těžko ovlivnitelný. Většinou se doporučuje operační řešení již po max. 2 letech neúspěšné konzervativní léčby. Vzhledem k Vašemu věku bych také doporučovala operaci. Další možností je ozáření žlázy radiojodem. Je to ale záření, vyléčení se nedá garantovat ve všech případech a doporučuje se většinou u starších pacientů. V případě, že byste operaci zásadně odmítala, je možné zvolit i tuto alternativu. To ale musí posoudit Váš ošetřující endokrinolog, který zná všechny atributy Vaší nemoci (hladiny dalších protilátek, ultrazvukový obraz, atd.). Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: