Hypertrofie patrových tonsil

Dobrý den, mám 3letého syna, kterému v září roku 2011 vyoperovali nosní mandli. Jako malý trpěl hodně na rýmy a v noci chrápal.3 měsíce po zákroku syn dýchal výborně, skoro jsme odstranili návyk dýchání pusou, ale v prosinci 2011 začal v noci chrápat znovu. Někdy vůbec neprodýchl nosem a pak ve spánku lapal po dechu pusou. Začal znovu i přes den dýchat pusou.Na ORL nám diagnostikovali zduření krčních mandlí (J351).Z vyšetření krve se přišlo na to, že prodělal mononukleozu.Výtěry z krku byly negativní. Jinak nestonal ani angíny neměl.Doktorka nám řekla, že léčba na to není,že se to během 1/2 roku upraví samo.Synův stav se zatím po 4 měsících nelepší.Včera jsme byli na kontrole na ORL a jednu mandli má trochu menší,ale druhá se nezmenšila.Doktorka nám doporučila objednat se na termoablaci krčních mandlí.Chtěla jsem se zeptat,zda souhlasíte,abychom se na zákrok již nyní objednali,či byste ještě nejaký čas počkal,případně doporučil ještě nějaká další vyšetření? Četla jsem tady u podobného problému doporučení k vyšetření zánětlivých markerů, ale nevím,co to znamená?Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetření zánětlivých markerů je vyšetření z krve, které ukáže, zda v těle probíhá infekce. S odstraněním mandlí bych ještě chvíli vyčkala, po mononukleoze mohou bohužel obtíže přetrvávat delší dobu. Pokud se stav nezlepší přes léto, potom bych odstranění doporučila. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: