Hypertyreóza

Dobrý den, od r. 2008 jsem léčena pro autoimunitní hypertyreózu, Thyroxin jsem měla vysazen květen-červenec 2010, v srpnu došlo k relapsu, opět jsem užívala Thyroxin, stav se jen pomalu zlepšoval a 30. 11. 2010 spadly hodnoty hormonů opět na začátek, TSH 0,01, fT4 25, fT3 10,69, byla mi doporučena léčba radiojódem, která proběhla 24. 1. -31. 1. 2011. Byla mi naměřena akumulace 56-67%.Terapie 110MBq 131 I(80Gy) per os. Od 1. 12. 2010 jsem v pracovní neschopnosti.Na hospitalizaci jsem musela čekat pro nedostatek místa 2 měsíce. Po hospitalizaci jsem stále v pracovní neschopnosti, tudíž jsem započala 4. měsíc na nemocenské. Jsem stále hodně unavená, bolí mě tělo jako bych byla po velké tůře ( hlavně kyčle), třepí se mi nehty, špatně spím, mám řidší stolice. Nejhorší je ta únava. Musím často po banální námaze odpočívat. Thyrozol mi nebyl po hospitalizaci nasazen. Užívám pouze Vasocardin na zvýšený tep a léky na spaní (1/3 Tritica). Jsem z tohoto stavu nešťastná, protože už dlouho chybím v práci a můj nadřízený není z mé nepřítomnosti zrovna nadšen. Na nástup do práce se ale subjektivně necítím. Mám obavu, že zátěž budu špatně zvládat nebo nezvládat. Pracuji v polepšovně jako zdravotně sociální pracovnice. Poslední hodnoty krevních testů - fT4 21,fT3 9,72, TSh 0,01. Mám obavy, že tento stav může trvat ještě dlouho. Bylo mi řečeno, že efekt léčby se projeví po dvou či více měsících. Nevím, jak efekt léčby podpořit, abych byla schopna normálně fungovat. Připadám si jako věčný stěžovatel. Tato situace mě stresuje. Za odpověď předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k únavě může v současnosti již přispívat i psychické vyčerpání. Možná by proto pomohla léčba k vyladění psychiky.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: