Hypertyreoza a moře ii.

Vazena pani doktorko, dekuji za Vas cas a rychlou odpoved. Jednalo se mi o to, ze nyni beru obden tyrozol 0,5tbl. a Dr.mi rekla,ze kdyz pojedu k mori,tak at radeji beru leky kazdy den.Kvuli tomu,ze je u more vetsi teplo a to moji nemoci udajne vadi.Drive jsem s vami konzultovala muj zdr.stav a tehotenstvi, t.č. Dg.hypertyreoza a G.B.choroba. hodnoty TRAK jsem mela zjistovany pouze v 8/2011 - ale hodnoty si uz nevybavuji. VIm,ze tou jsou ty protilatky proti Š.Ž. :-) Jen abych ted upresnila Dg. v zadance na UTZ stitnice mam E.05. Thyrozol ted vysazovat nechci,jen jsem myslela, jestli je nutne ho brat vic, kdyz chci jet k mori (Bulharsko,Chorvatsko-jeste nevim). Dr. mi rekla,at beru radeji 0,5 tbl. DENNĚ místo obden. Ale ted i v CR jsou horka a uzivam jen leky obden a citim se fajn. Pisete, ze vysledky mam hezke, to jste me potesila. Mohu mit jeste souvisejici dotaz - myslite,ze i za teto situace (s 10 mg Thyrozolem)bych se mohla pokusit otehotnet?? Aby miminko bylo zdrave a nehrozilo postizeni atd. Zatim to totiz nevypada,ze by mi Dr. chtela leky zkusit vysadit... S tim jodem podávanym ve formě kontrastních látek při CT - to se me, doufam, netyka. Zadne takove vysetreni me snad neceka. Ale budu to mit na pameti. Moc dekuji za Vase odpovedi a uzitecne rady. Hezky vecer.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě GB nemoci a plánování těhotenství je důležité to, jestli máte pořád pozitivní TRAK. Pokud ano, pozitivita trvá víc než cca 18 měsíců a Vy chcete otěhotnět, doporučovala bych odstranění štítné žlázy. Je to totiž znamení, že nemoc je poměrně rezistentní na medikamentózní léčbu a je větší riziko její recidivy s nadprodukcí hormonů. Tato nadprodukce je zatěžující a riziková jak pro těhotnou ženu, tak pro plod. Léky jako Thyrozol, nebo Propycil mají svoje nežádoucí účinky, tudíž je ideální je v těhotenství vůbec neužívat. Tu se dostávám opět k otázce vysazení léků. I kdyby byl Váš TRAK již negativní, těhotenství bych nedoporučovala dříve, než se Vám podaří vysadit úplně Thyrozol (samozřejmě pod vedením Vašeho endokrinologa). I při negativním TRAK a při normálních hormonálních hladinách bez léků je riziko, že dojde k recidivě nemoci (pokud štítná žlázy není odstraněna), ale je o něco menší. Co se týče navýšení dávky Thyrozolu na dovolenou u moře - já to u svých pacientů nedělám. Neznám Vás ale tak, jako Vaše endokrinoložka, tudíž nemám právo spochybňovat vedení Vaší léčby. Mějte se moc hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: