Hypertyreoza - g.b.choroba a těhotenství

Dobrý den, od 9/2011 se léčím s hypertyr.ŠŽ. Dg.G.B choroba.Posledni vysledky: TSH/1,33 FT4/15,5 FT3/4,37.Beru nyni Thyrozol 10 - 0,5 tbl. ob den. Je mi 31let.Planuji těhotenství a lékaři se nemohou shodnout, zda mám jít teď na operaci Š.Ž či nikoli. Mam se rozhodnout,ale ja nevim,co je spravne :( Nejsem odbornik.Kvuli sobe a zdravi miminka bych nejspis uprednostnila operační zakrok. Je i jine řešeni? Např. zkusit otěhotnět i s Tyrozolem aniž by to ublížilo miminku? Chci předejít komplikacím,tak by asi byla operace řešení. Nevím ale podle hodnot, zda je Š.Ž nyni v normě (dalo by se otěhotnět?) nebo raději podstoupit operaci a pokusit se raději o miminko až potom?? Lékař mi tvrdí,že je to v normě, tak že "by to šlo".. ale ja už nevim,čemu mám věřit. Moc děkuji za radu. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ideální je těhotenství v úplné remisi GB nemoci - tj když nepotřebujete již žádné léky. Jak Thyrozol, tak Propycil (jediné u nás dostupné tyreostatika) mohou mít negativní vliv na miminko. Je tady také riziko recidivy nemoci v těhotenství, či po něm, jelikož těhotenství je pro organizmus samozřejmě velikou zátěží se spoustou hormonálních i jiných změn. Pokud by byl průběh GB nemoci ideální, tj výborná reaktivita na léčbu, rychlý pokles a vymizení TRAK (pro tuto nemoc specifické protilátky) s možností vysadit léčbu, šla bych do těhotenství i se žlázou, v opačném případě bych doporučila operaci. Sice by Vás čekala doživotní substituce hormony štítné žlázy - ta ale nemá na rozdíl od GB nemoci nežádoucí účinky na organizmus. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: