Hypochondrie?

Dobrý den, delší čas se potýkám s problémy kdy úzkostlivě sleduji své zdraví. Je mi 37 let a pracuji v manažerské pozici. V dětství jsem byl vychován jako jedináček a asi tady vznikly mé problémy. Sleduji zejména svoji kůži, která je poseta pihami a znaménky a chodím každý rok na kontrolu ke kožními lékaři - vždy je vše v pořádku, ale v tuto chvíli se mnou psychicky zacloumala situace, když jeden z mých známých onemocněl ve 38 letech karcinomem tl. střeva v říjnu 2011 a zde se začaly mé problémy stupňovat, protože od sledování kůže jsem se přesunul ke sledování svého trávení a střev z obavy z rakoviny. Několik večerů jsem od té doby strávil u internetu čerpáním informací o karcinomech tl. střeva a dostal jsem se tak torchu do bludného kruhu, protože se teď cítím přeinformován a jakýkoliv problém ve střevech (zaškvrkání např.) vidím jako "aha, už to ve mě bují". Do té doby jsem svá střeva nijak významně nesledoval. Léčím se s hypertenzí, tedy každý půlrok mám odběry krve, které bývají v pořádku. Mám nadváhu (BMI 30). Mívám občas plynatost a v minulosti jsem to příčítal pití minerálek s bublinkami a skladbě stravy, kde se snažím o přísun zeleniny, ale na internetu jsem vyčetl, že plynatost může být příznakem rakoviny a už mě to rozhodilo tak, že jsem pod psychickým tlakem. K lékaři se jít bojím, protože mám strach z výsledků vyšetření. Takže jsem v takovém bludném kruhu a rád bych se z něho dostal ven, protože mám rodinu a chci si užívat radosti s ní a ne se takhle trápit. Bohužel jakmile nastane večerní klid, sledování zdravotnických stránek na internetu mě zase přiláká a si tyto informace a symptomy nemocí spojuji s svými pocity a panikařím. Existuje na toto nějaká jednoduchá rada? Asi tuším, nechat se vyšetřit a mít jasno. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Jste nesmírně inteligentní člověk-a zřejmě i proto tušíte,že odpověď,kterou jste v závěru uvedl,by Vám situaci nevyřešila.Nikdy nebudete mít o svém stavu zcela a definitivně jasno.Nelze stále podstupovat vyšetření na nové a nové stavy-člověk je bohužel bytost vystavená skutečnosti nejistoty o své životní situaci.I Vy dobře víte,že žádná lidská bytost není vysvobozena od možnosti onemocnět a zemřít.Samozřejmě je moudré se chovat rozumně,dodržovat dobrou životosprávu,dle možnosti využívat dostupných metod prevence.Jakmile se ale člověk stane zajatcem svého strachu ze smrti,může se mu vyvinout jakási forma obsedantní neurosy.Obavy z jednoho onemocnění se podaří vyloučit,ale po krátké úlevě psychika nabídne další pochybnost z trochu jiného soudku-a bludný kruh se opět roztáčí.Měl byste se poradit o vhodném postupu s lékařem,k němuž máte větší důvěru-praktikem nebo psychiatrem.Aplikaci protiúzkostných antidepresív by bylo velmi vhodné kombinovat s kognitivně-behaviorální psychoterapií.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: