Hypochondrie

Zkusím co nejstručněji, podrobně to stejně asi nemá moc cenu :-). V poslední době si uvědomuji, že mi život komplikuje nejen moje úzkostlivá porucha, ale také hypochondrie. I když nechci, přesto ji mám (je to v podvědomí a nejde to ovlivnit). Kdekoliv mě něco píchne nebo něco bolí, musím řešit, co je to za nemoc. Nebo když u mě nastane nějaká nemoc, tak ji mám už dlouho a pořád nad ní přemýšlím a pořád se na ni léčím. Ať už je to bolesti hlavy a dlouhodobé bolesti břicha, patní ostruhy, bolesti zad a rýma, která mi trvá opravdu až někdy půl roku (přes zimní období) - není to náhoda, nejspíš si to podvědomí tak řeší, že ty nemoci dokáže přivolat a pak se jich neumím zbavit, ještě více na nic přemýšlím a čím více mám problémů, přivolávám třeba jen krátkodobé (třeba jen denní bolesti někde), ale přesto přibývají další bolesti a nemoci. Už mě to nebaví, psychiatr mi kvůli mé úzkostlivé poruše předepsal při silných stavech neurol, ten obvykle neberu, a Citalon, který bych měl brát, ale nechci do sebe zbytečně valit prášky a tím si nějak vyvolat vedlejší účinky. Takže je neberu ty prášky. Kromě hypochondrie díky mé poruše taky denně musím pořád hodně přemýšlet (mnohkdy o kravinách), o problémech atd., které mě hrozně obtěžují a nejde prostě nepřemýšlet! Poradíte prosím? Pomohl by psychoterapeut nebo psycholog? - který člověk v lékařství mi nebude předepisovat jen prášky, ale bude mi radit do života a vyléčí mě z těchto poruch? děkuji moc!

Odpověď odborníka:

Pane Davide! Domnívám se, že ve Vašem případě by byla ideální kombinace obou způsobů léčby - psychoterapie, ale i farmakoterapie. Chápu Vaší obavu z dlouhodobého užívání léků, ale moderní léky ke zmírnění úzkosti jsou velmi bezpečné a hlavně také účinné, někdy je ovšem potřeba chvíli hledat ten lék, který Vám nejlépe "sedne" a to chce trpělivost (ze strany pacienta i lékaře...). Z Vašich předchozích dotazů vyplývá, že již v minulosti Vám byla nasazována antidepresiva a měl jste nepříjemné vedlejší účinky, ale jsem si jist, že je možné pro Vás najít vyhovující lék. Neurol je vhodný jen ke krátkodobému zmírnění úzkosti, určitě ne ke každodennímu používání. Radím tedy zajít nejprve k Vašemu psychiatrovi a otevřeně mu říci svůj názor na další postup - lékař by měl říci, co by Vám z hlediska léčby bylo možno z jeho strany nabídnout a doporučí Vám i vhodné pracoviště psychoterapie. Volba je samozřejmě na Vás, budete-li preferovat jen psychoterapii, je to možné, i tak se ale domnívám, že byste měl být i nadále v kontaktu s lékařem-psychiatrem. Přeji, ať se brzy podaří Vaše obtíže zmírnit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: